Fitch repune România pe radarul investiţiilor sigure

Autori: Liviu Chiru , Mihaela Claudia Medrega 05.07.2011

Fitch Rating, una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a anunţat ieri că a majorat calificativul de ţară acordat României cu o treaptă, la "BBB-", ceea ce înseamnă însă reîntoarcerea în categoria "investment grade" - risc acceptabil pentru investiţii.

Reacţia pieţelor a fost instantanee: cotaţiile au coborât sub pragul de 4,2 lei /euro pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie, când întreaga lume s-a speriat de problemele Greciei, iar leul a fost puternic penalizat pentru legăturile strânse cu sectorul financiar elen. Bursa de la Bucureşti a închis ziua cu o creştere de 1%.

"Majorarea calificativului reflectă progresele făcute de România în recuperarea după şocul crizei financiare, vizibile în creşterea Produsului Intern Brut, o performanţă bună a exporturior, îngustarea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar", a spus Ed Parker, şeful diviziei de calificative de ţară pentru regiunea EMEA în cadrul Fitch. El notează că riscurile cu care se confruntă România s-au diminuat, ceea ce se traduce prin revenirea în categoria "investment grade".

Ionuţ Dumitru, RaiffeisenNivelul ratingului de ţară este foarte important pentru investitorii instituţionali (cum sunt companiile de asigurări, fondurile de pensii sau de investiţii), care iau deciziile de plasament în funcţie de riscul emitentului.

Mulţi investitori au de altfel limitări în politica de plasamente, fiind concentraţi doar asupra emitenţilor cu rating peste pragul de investment grade. "Investitorii străini acţionează prociclic. Pe măsură ce văd creştere economică, inundă ţara cu investiţii. Cred că vor fi din ce în ce mai multe investiţii", comentează Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, cea mai mare bancă locală după active.Fitch retrogradase România în categoria "junk" în toamna anului 2008, la scurt timp după ce Standard & Poor's făcuse o mişcare similară. Ro­mânia devenea atunci singura ţară membră a Uniunii Eu­ropene cu rating sub pragul recomandat pentru investiţii. Dintre marile agenţii de rating, doar Moody's a menţinut în tot acest răstimp calificativul României în categoria "invest­ment grade".

"Faţă de alte state din Europa, România arată mai bine. Deficitul de cont curent s-a ajustat foarte mult, deficitul bugetar este pe scădere. La cum arată indicatorii macro, este clar că avem motive să fim în «investment grade». Nu ştiu cât este meritul României şi cât este meritul acordului cu FMI şi CE. Cert este că acordul cu FMI a fost o ancoră foarte puternică, iar continuarea acordului este văzută ca un factor ce reduce riscul în anii electorali", spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

El consideră că leul are potenţial să câştige în continuare teren în faţa euro pe termen scurt, iar pe termen mai lung inclusiv "investitorii serioşi" ar putea să arate un interes mai mare pentru România. Cu această îmbunătăţire de rating, România reuşeşte să meargă împotriva curentului, agenţiile de rating fiind acum în plină campanie de retrogradare a calificativelor pentru statele puternic îndatorate.