Iuga, PwC: Creşterea organică este insuficientă pentru ca un jucător să devină cu adevărat global

Autor: Claudia Medrega 05.07.2011

Creşterea organică este insuficientă pentru ca un jucător să devină cu adevărat global, capacitatea de achiziţie fiind esenţială pentru a produce "jucători globali" într-un timp rezonabil, consideră Vasile Iuga, Country Managing Partner PwC.

"Într-o lume globalizată creşterea organică este insuficientă pentru ca un jucător să devină cu adevărat global. Există sectoare extrem de concentrate. Cu toate eforturile de concentrare în 20-25 de ani se ajunge la o concentrare puternică. Concentrarea este cheia", a spus Iuga la conferinţa "Cei mai mari jucători din economie - Companii care au învins criza. Lecţii pentru următoarea perioadă de creştere economică", organizată de ZF şi PwC.

Iuga a explicat că, în funcţie de faza în care se află diferite sectoare sau industrii diferite tipuri de jucători domină achiziţiile. "Când industria este ajunsă la echilibru cele mai mari achiziţii le fac rechinii industriei,care sunt foarte diversificaţi. Există o dinamica care este influenţată de stadiul de concentare în care se află industria".

Iuga a menţionat că valoarea anulă a fuziunilor şi achiziţiilor reprezintă circa 5% din PIB global, susţinând că şi în perioada de criză există oportunităţi.