Danemarca a reluat controalele la frontiera cu Germania şi Suedia. Dispare Spaţiul Schengen? Ce face România?

Autor: Iulian Anghel 05.07.2011

De astăzi poliţiştii de frontieră danezi revin în vâmi. Barierele vamale au fost reinstalate de Guvernul de la Copenhaga care a dispus reluarea controlului permanent la frontierele cu Germania şi Suedia. Este primul pas spre dispariţia frontierelor Schengen?


În condiţiile în care statele Schengen reiau controalele la graniţe, aderarea României la spaţiul fără frontiere care ar fi urmat să fie rediscutată în toamnă este serios pusă sub semnul întrebării. Consiliul European din iunie a decis în iunie "reforma" Schengen pe care danezii au înţeles-o în senul de mai sus: au reinstalat poliţiştii la frontiere, un lucru pe care europenii din Vest şi din Nord îl uitaseră.


Autorităţile landului german Hessa care se învecinează cu Danemarca au cerut, în replică, boicotarea turismului în această ţară.


Comisia Europeană şi guvernul federal german au reacţionat şi ele. Guido Westerwelle, ministrul german de externe, a susţinut că decizia Danemarcei pune sub semnul întrebării principiul libereri circulaţii a persoanelor.


Măsurile Guvernului danez au fost luate la presiunea unui partid naţionalist, Partidului Naţionalist al Poporului Danez. Ideea responsabililor germani este că, dacă Danemarca nu mai vrea o circulaţie liberă a persoanelor, atunci să se retragă din Schengen, lucru calificat de Guvernul de la Copenhaga drept "o reacţie isterică".