An record pentru producţia de mere: producătorii au profitat şi au exportat de şapte ori mai mult

Autor: Gabriel Razi 06.07.2011
Compromiterea recoltelor din Polonia, Germania sau Belgia, trei dintre cei mai importanţi producători de mere din Uniunea Europeană, a făcut loc pe piaţă firmelor româneşti care au avut anul trecut exporturi de 4,4 milioane euro, de şapte ori mai mult ca în 2009.


"Polonezii nu au mai intrat cu mere pe piaţă ca în alţi ani pentru că au avut probleme cu inundaţiile şi cu alte fenomene meteo nefavora­bile", spune Ioan Ormenişan, di­rec­tor ge­neral al Sucmerom Reghin, unul dintre cele mai importante grupuri de producători de pe piaţa locală, care exploatează 230 de hectare de livezi de meri.

Recolta internă de mere s-a ridicat anul trecut la 422.000 de tone, în creştere cu 11% faţă de anul anterior, acesta fiind şi cel mai bun an din 2006 încoace. România, care este al şaselea producător la nivel european, a fost, alături de Spania sau Grecia, una din puţinele ţări din UE care au înregistrat creşteri ale producţiilor de mere.

Producţia internă din Polonia, al doilea mare producător la nivel european, s-a redus anul trecut cu 24%, la 1,9 milioane de tone, în timp ce fermierii unguri au recoltat 480.000 de tone, în scădere cu 5% faţă de anul anterior, potrivit unor estimări realizate de Asociaţia Mondială a Merelor şi Perelor (WAPA), care reuneşte cei mai mari producători la nivel globlal. Datele mai arată că anul trecut 15 dintre cele 27 de economii din UE au înregistrat scăderi de până la 33% ale producţiilor interne de mere faţă de anul precedent.

În aceste condiţii, companiile din vestul Europei s-au reorientat către merele româ­neşti, ceea ce a dus la majorarea expor­tu­rilor de peste şapte ori într-un singur an.

Dacă în alţi ani aproape întreaga producţie internă de mere ajungea pe tarabele pieţarilor, dar şi pe rafturile marilor magazine, anul trecut au fost exportate 27.000 de tone, 6% din producţia internă. Astfel, pe piaţa internă s-a creat un deficit de mere care a împins în sus preţurile.

"În ultima perioadă preţul unui kilo­gram de mere s-a mărit cu circa 30%-40%. Preţul merelor a crescut din cauza cererii mari de pe piaţa externă", explică Simona Radu, manager al firmei Măr de Sibiu, care exploatează 370 de hectare de livezi, pro­duc­ţia fermei sale ridicându-se la 6.000 de tone.

Acum în hipermarketurile din Bucu­reşti un kilogram de mere costă 5,2 lei, în creştere cu 40% faţă de acum un an, conform datelor din Indexul Alimentar în­toc­mit la sfârşitul lunii iu­nie de ZF. Calculele ZF sunt confirmate şi de da­tele Ministeru­lui Agri­cul­tu­rii şi Dez­vol­tării Ru­rale (MADR), care arată că în Bu­cureşti în a do­ua jumătate a lunii iu­nie un kilogram de mere costa între 4 şi 6 lei.

Creşterea pre­ţu­ri­lor la mere este sur­prin­zătoare, în condi­ţi­ile în care producţia in­ter­nă de me­re reprezintă aproa­pe 4% din totalul pro­ducţiei europene, nivel care ar trebui să aco­pere consumul intern, conform datelor MADR.

"Problema privind pre­ţul fructelor şi al legumelor, în spe­ţă şi cel al merelor, nu vine de la ofertă, ci de la distribuţia în pieţe. Nu numai la noi, dar şi la nivel european reţelele de dis­tri­buţie distorsio­nează preţul fi­nal", a explicat ieri Valeriu Tabără, mi­nistrul agriculturii.

Redu­cerea pre­ţu­lui merelor în urmă­toa­rea perioadă este puţin probabilă pentru că pe tarabe şi în marile magazine se găsesc acum mere din recolta de toamna trecută, iar producătorii estimează că recoltele de anul acesta vor fi slabe din cauza condiţiilor meteo neprielnice de la începutul acestui an.

"Dacă nu era îngheţ şi grindină, cred că producţia din acest an ar fi fost foarte bună. Acum pot spune că vom avea o producţie în cel mai bun caz medie", spune Ioan Ormenişan de la Sucmerom Reghin.

Între fructele produse în România, merele sunt unele dintre cele mai im­portante, în condiţiile în care producţia internă este depăşită ca şi grad de acoperire al pieţei europene doar de prune care reprezintă 9,3% din producţia totală a UE. Celelalte fructe, printre care perele, cireşele, vişinele sau caisele acoperă mai puţin de 2% din producţia totală a Uniunii Europene.

Producţia totală de fructe a României s-a ridicat anul trecut la 1,4 milioane de tone, însă acest nivel este departe de nivelurile de acum 20-30 de ani. Dacă în anii '80 România avea livezi pe 290.000 de hectare, 2% din suprafaţa agricolă a ţării din acel moment, acum suprafeţele s-au redus la jumătate până la 142.000 de hectare.