Ce aduce creşterea de rating de la Fitch: un leu mai tare şi comentarii pozitive de la analişti

Autor: Voican Razvan 06.07.2011

Leul a câştigat ieri un punct procentual în faţa euro la cursul calculat de BNR, iar americanii de la Citibank văd o probabilitate de 80% ca agenţia de rating Standard & Poor's să readucă România în grupa de calificative investment grade, după ce luni Fitch Ratings a surprins plăcut piaţa printr-o astfel de mişcare.

Moneda naţională a scăpat ca prin minune de presiunea sub care intrase în ultimele două săptămâni, cursul coborând rapid de la un vârf de 4,24 lei/euro atins joia trecută. Ieri, BNR a calculat un euro la 4,1817 lei/euro.

Analiştii Citibank remarcă efectul de apreciere a leului, după ce anterior apreciaseră că mişcarea de depreciere fusese exagerată şi nejustificată în contextul unor factori de susţinere precum acordul cu FMI sau performanţa exporturilor. Citi vede euro la 4,10 lei la sfârşitul anului.

De asemenea, crede că este probabil ca şi S&P să dea României o notă de trecere în categoria ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii, aceasta fiind singura mare agenţie de rating care menţine un calificativ depreciativ.

Aprecierea leului este principalul efect remarcat şi de analiştii Erste, care consideră că anunţul Fitch susţine perspectiva unui curs de 4,15 lei/euro în decembrie.

ING Bank se declară surprinsă după ce anterior estima o creştere de rating de-abia la sfârşitul anului - începutul lui 2012. "Credem că leul ar putea continua să beneficieze de pe urma acestui eveniment, dar incertitudinea privind ţările din zona euro cu un nivel ridicat al datoriei publice şi impactul asupra României, decelerarea expor turilor şi semnele privind încetinirea creşterii economice ar putea împiedica tendinţa de apreciere să dureze." Pe zona CDS-urilor (costul asigurării contra riscului de default), îmbunătăţirea de rating nu a avut un efect atât de spectaculos ca în cazul cursului, determinând o scădere de circa 10 puncte de bază, până la 235 de puncte de bază (2,35 puncte procentuale). De altfel, din acest punct de vedere România stătea mai bine decât ţări din grupa investment grade, precum Ungaria, pentru care CDS-urile se situează la 265 de puncte. "Probabil că primele efecte se vor simţi în viitorul apropiat, cel mai probabil pe piaţa de capital ţinând cont de mobilitatea fluxurilor financiare şi de anunţul privind oferta prin care statul va vinde pe Bursă acţiunile Petrom", comentează Dan Ar meanu, profesor universitar la ASE.

Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti a urcat ieri cu 1,75%, pe fondul creşterii cu circa 2% a preţului acţiunilor SIF-urilor.