Curtea Supremă: RASDAQ nu e piaţă reglementată

Autor: Andrei Chirileasa 06.07.2011

O decizie din 22 iunie 2011 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) într-un proces privind retragerea a doi acţionari din firma Arta Culinară Cluj (ARCU) stabileşte faptul că piaţa RASDAQ nu poate fi considerată o piaţă reglementată.

Radu Ţaica şi Mircea Pinte, proprietarii firmei de brokeraj Target Capital şi ai firmei de administrare a investiţiilor Target Asset Management din Cluj, au câştigat în instanţă dreptul de retragere din compania de restaurante Arta Culinară Cluj după ce acţionarul majoritar al firmei SIF Banat-Crişana a aprobat fuziunea acesteia cu alte două firme pe care le controla.

Iniţial societatea le refuzase celor doi, care deţin circa 10% din acţiuni, dreptul de retragere, pe motiv că aceştia ar fi putut oricând să se retragă din societate prin vânzarea participa­ţiei deţinute în mod liber pe piaţă.

Cei doi oameni de afaceri au fost reprezentaţi de casa de avocatură Zamfiresacu Racoţi Predoiu (ZRP), echipa de avocaţi fiind coordonată de Stan Tîrnoveanu, senior partner, şi Alina Tugearu, senior associate.

"Deciziile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ale Curţii de Apel Cluj instituie un precedent şi marchează începutul unei practici în materie. Ambele instanţe au confirmat că statutul juridic actual al pieţei RASDAQ nu permite încadrarea acesteia în noţiunea de piaţă reglementată în sensul art. 125 din Legea nr. 297/2004, aspect care fusese de altfel tranşat anterior şi de către CNVM, autoritatea de reglementare în materie, prin mai multe puncte de vedere comunicate în alte litigii aflate pe rolul instanţelor", a declarat Stan Tîrnoveanu, senior partner al ZRP.

El a mai explicat că decizia instanţei a instituit un precedent care ar putea permite de acum înainte oricărui acţionar al unei societăţi tranzacţionate pe piaţa RASDAQ care nu a fost de acord cu decizia adunării generale privind fuziunea sau divizarea societăţii şi care doreşte să se retragă să poată obliga societatea să-i răscumpere acţiunile deţinute la un preţ cât mai aproape de valoarea lor reală.

Statutul incert al pieţei RASDAQ a stat la baza multor dispute pe piaţa locală de capital în ultimii ani. CNVM a evitat până în prezent să ia o poziţie publică pentru a tranşa subiectul, preferând să se pronunţe doar pe anumite puncte sau în cadrul unor procese.

La începutul anului, firma de brokeraj BT Securities şi un om de afaceri din Cluj au fost acuzaţi de manipularea pieţei de capital prin­tr-o serie de tranzacţii derulate în anii precedenţi. Brokerii de la BT Securities şi avocaţii lor au invocat faptul că piaţa RASDAQ nu este o piaţă reglementată şi, implicit, pe această piaţă nu se aplică. Procesul aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj a fost suspendat la finele lunii iunie, potrivit datelor publicate pe portalul instanţelor de judecată.

Tot Curtea de Apel Cluj a decis în primă instanţă în favoarea celor doi acţionari ai Arta Culinară Cluj, decizia fiind menţinută de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.