Vizită rară în România a premierului israelian Benjamin Netanyahu

Autor: Iuliana Enache 06.07.2011

Premierul israelian Benjamin Netanyahu începe miercuri o vizită rară în România şi Bulgaria, prima a unui şef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani, comentează Jerusalem Post, în ediţia electronică.

În timp ce importanţa vizitei a crescut în faţa încercărilor palestiniene de a cere recunoaşterea ca stat în septembrie la ONU, mai mulţi oficiali din sistemul diplomatic au declarat că vizita premierului în România şi Bulgaria, considerate printre cele mai prietenoase ţări faţă de Israel din UE, nu se referă doar la intenţiile palestiniene.

"Sunt ţări în care premierii israelieni nu merg în mod obişnuit", a declarat un oficial. "Este important să se promoveze relaţiile cu aceste ţări. Credem că există mult sprijin şi simpatie în Europa de Est şi că avem prieteni aici pe care vrem să îi păstrăm aproape. Vrem să le arătăm că apreciem prietenia lor", a declarat Netanyahu, care se va întâlni miercuri în România cu omologul său Emil Boc şi preşedintele Traian Băsescu.

În ziua următoare, el va merge la Sofia, pentru a se întâlni cu premierul bulgar Boiko Borisov şi preşedintele Gheorghi Părvanov. Netanyahu va fi însoţit în această vizită în Bulgaria de opt miniştri care vor participa la o şedinţă comună de Guvern. El se va întoarce în Israel joi seara.

Relaţiile Israelului cu România şi Bulgaria s-au intensificat după deteriorarea relaţiilor Israelului cu Turcia. Acest lucru s-a întâmplat deoarece oficialii israeliani au căutat să îşi consolideze legăturile cu rivalii Turciei în regiune, respectiv Grecia, Cipru, România şi Bulgaria, precum şi zone pentru antrenarea forţelor aeriene, după ce Ankara şi-a închis spaţiul aerian pentru avioanele militare israeliene.