Ai fost condamnat? Statul poate să îţi confişte şi averea. Ce înseamnă "confiscarea extinsă"

Autor: Iulian Anghel 06.07.2011

Guvernul discută la această oră un proiect al Ministerului Justiţiei care urmează să consacre principiul "confiscării extinse" a averii şi ceea ce se numeşte în termeni juridici "sarcina inversării probei", o discuţie adusă în actualitate după ce proiectul prezidenţial de modificare a Constituţiei ar fi urmat să elimine din textul legii fundamentale paragraful care prevede, actualmente, că "averea dobândită se prezumă a fi licită".

Eliminarea din Constituţie a paragrafului potrivit căruia "averea dobândită se prezumă a fi licită" ar fi însemnat că deţinătorul averii trebuia să demonstreze în faţa anchetatorilor, dacă i se cerea, că şi-a dobândit averea pe căi legale şi nu anchetatorii să dovedească că unele bunuri au fost obţinute ilegal, cum se întâmplă în prezent.

În faţa opoziţiei Curţii Constituţionale faţă de o asemenea manieră de legiferare, Ministerul Justiţiei a elaborat un proiect care este acum discutat de Guvern şi care prevede că, în cazul unei persoane condamnate pentru infracţiuni pentru care legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani, instanţa poate dispune şi confiscarea bunurilor condamnatului în aşa-numita "confiscare extinsă".

Confiscarea extinsă poate fi cerută când valoarea bunurilor dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii până la data punerii în mişcare a acţiunii penale, depăşeşte în mod evident veniturile obţinute de aceasta în mod licit. Instanţa trebuie convinsă că bunurile respective provin din activităţi de natura celor care au atras condamnarea.

Confiscarea extinsă înseamnă că bunurile confiscate vor fi şi cele transferate de către persoana condamnată unui terţ, unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia aceasta deţine controlul. Pe scurt poate fi confiscată şi averea transferară pe un alt nume, dacă instanţa crede că ea a fost dobândită în cadrul infracţiunilor care au adus condamnarea. În acest caz, intervine "sarcina inversării probei", adică cel condamnat trebuie să demonstreze că şi-a dobândit averea licit, dacă vrea ca ea să nu-i fie confiscată.

Premierul Emil Boc a susţinut că persoanele corecte nu au a se teme pentru averea lor întrucât proprietatea rămâne garantată de Constituţie.

"Regula rămâne că orice avere este dobândită licit, dar, în anumite circumstanţe, în anumite situaţii - şi mă refer la cei care au săvârşit infracţiuni - în acele situaţii, trebuie ca acolo unde există o condamnare pentru infracţiune cel în cauză să facă el dovada că averea pe care o are este dobândită în manieră licită.", spune premierul.

"Confiscarea extinsă" se aplică şi în cazul condamnărilor pentru corupţie sau pentru infracţiuni economico-financiare.

Opoziţia a anunţat că va vota acest proiect de lege care modifică Codul penal.