Templeton fuge cu Fondul Proprietatea la Varşovia. Pentru Bursa de la Bucureşti este un dezastru

Autor: Andrei Chirileasa 06.07.2011

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea (FP), recomandă ca listarea secundară a fondului să se realizeze pe bursa din Varşovia, în primul trimestru al lui 2012, potrivit unui raport publicat pe bursa de la Bucureşti.

Listarea secundară ar trebui să fie combinată cu o ofertă de până la 10% din acţiunile existente ale Fondului, se mai arată în raport.

Anunţul vine în urma unui studiu care a durat şase luni şi după consultări cu opt importante bănci de investiţii globale, potrivit reprezentanţilor Templeton.

"În urma unui proces de analiză foarte detaliată, recomandăm listarea secundară la Bursa din Varşovia datorită avantajelor clare pentru acţionarii Fondului Proprietatea, precum vizibilitatea internaţională sporită şi accesul simplificat pentru o bază diversificată de investitori instituţionali cu perspectivă pe termen lung, cum ar fi fondurile de pensii. Credem cu tărie că listarea secundară propusă poate genera cerere suplimentară pentru acţiunile Fondului şi poate avea un impact pozitiv asupra discountului faţă de Valoarea Unitară a Activului Net din prezent. Sperăm că acţionarii vor susţine recomandarea noastră la Adunarea Generală a Acţionarilor ce va avea loc în septembrie sau octombrie 2011", a declarat Greg Konieczny, managerul de fond al Fondul Proprietatea.

Konieczny, care conduce din septembrie 2010 echipa care administrează Fondul Proprietatea, este polonez.

Fondul Proprietatea a fost listat pe bursa de la Bucureşti la finele lunii ianuarie. De la listare, acţiunile FP au pierdut peste 18%, capitalizarea fondului fiind în prezent de 1,72 mld. euro.