Care sunt argumentele Templeton în favoarea listării FP la Varşovia

Autor: Andrei Chirileasa 06.07.2011

Listarea secundară a Fondului Proprietatea (FP) este în discuţie de aproape doi ani, de când americanii de la Franklin Templeton au câştigat mandatul de administrare a fondului.

Cu active de 4 miliarde de euro şi o capitalizare la zi de 1,72 mld. euro, Fondul Proprietatea este una dintre cele mai mari afaceri din România, iar majoritatea burselor mari din regiune, dar şi din vestul Europei şi-au arătat interesul pentru listarea fondului.

"După analizarea mai multor pieţe internaţionale, ne-am concentrat pe o listă scurtă de trei burse şi anume: Londra, Varşovia şi Viena. În urma unor analize amănunţite, a discuţiilor cu băncile de investiţii şi a poziţiilor exprimate de investitorii instituţionali, managerul de fond recomandă faptul că listarea la Bursa din Varşovia este în interesul pe termen lung al acţionarilor fondului", au declarat reprezentanţii Templeton.

Principalele argumente aduse de aceştia în sprijinul listării la Varşovia sunt:

-WSE a devenit un important nod european pentru unele dintre cele mai mari companii din regiune, cu un număr record de companii internaţionale listate în 2010 şi o valoaretotală a ofertelor publice iniţiale de 99 de miliarde de dolari. Creşterea volumelor şi a ofertelor publice iniţiale vizibile sunt aşteptate să continue în 2011.

-Cu o capitalizare de piaţă de 2,5 miliarde de dolari, Fondul Proprietatea ar fi printre primele 15 companii ca mărime dintre cele 417 companii listate pe piaţa principală a WSE. Astfel Fondul va avea o vizibilitate mai mare decât pe Bursa din Londra, unde există peste 2.000 de companii cu valoare de piaţă similară sau mai mare decât cea a Fondului Proprietatea.

-Ţinând cont de dimensiunea Fondului Proprietatea, includerea într-un index este probabilă prin listarea secundară la Varşovia. La Londra, Fondul nu este eligibil pentru a fi inclus în indicii FTSE decât dacă se re-înregistrează în Regatul Unit, ceea ce ar presupune multe provocări.

-O listare la Bursa din Londra ar viza o bază de investitori internaţionali similară cu cea din Varşovia, însă i-ar lipsi puternica cerere din partea investitorilor locali din Polonia. Activele gestionate de fondurile de pensii din Polonia au depăşit 80 de miliarde de dolari, iar alocările pentru investiţii în acţiuni vor continua să crească, respectând restricţiile interne de investiţii.

-Costurile de admitere la tranzacţionare şi comisioanele anuale sunt mai mici la Varşovia decât la Londra. Comisionul de admitere este între 15.000 de lei şi 107.000 de lei la Varşovia, faţă de Londra unde poate ajunge pâna la 1.400.000 de lei. Comisioanele anuale se încadrează între 9.500 de lei şi 74.000 de lei la Varşovia, în timp ce la Londra comisioanele anuale încep la 16.500 de lei şi ajung până la 188.000 de lei.

-Fondul poate profita în mod evident de dezvoltarea dinamică a Bursei din Varşovia, jucând un rol mai proeminent decât pe alte pieţe mai mari şi cu mai multă vechime.

-Întrucât obiectivul de investiţii al Fondului este axat pe investiţii în acţiuni româneşti, Fondul ar avea o relevanţă mai mare pentru investitorii interesaţi de această regiune. Astfel de investitori sunt acum concentraţi pe Varşovia, centrul financiar al Europei Centrale şi de Est.

-Gradul de sofisticare şi maturitatea pieţei din Varşovia au cunoscut o evoluţie impresionantă în ultimii ani, pe măsură ce investitorii instituţionali internaţionali şi brokerii specializaţi au profitat de oportunităţile oferite de piaţa din Polonia în calitate de lider regional.