Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Alexandru Matei , Vlad Popescu 07.07.2011

Grupul german Mercedes Benz a înregistrat cel mai bun prim semestru din istoria sa la capitolul vânzări, ca urmare a cererii mari de pe pieţele emergente, scrie BBC News. Compania a vândut 610.531 de maşini în primele şase luni ale anului. Vânzările din China au crescut cu 50%, iar cele din Rusia cu 70% faţă de primul semestru din 2010.

Băncile britanice nu vor mai putea face achiziţii dezastruoase precum cea a ABN Amro de către Royal Bank of Scotland ca urmare a noilor reglementări din sectorul financiar britanic, a declarat ministrul britanic de finanţe George Osborne, scrie The Telegraph.

Şeful Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a declarat că negocierile privind reducerea datoriei publice nu vor ajunge la un consens dacă democraţii îşi menţin cererile pentru renunţarea la scutiri de taxe în valoare de 400 mld. dolari.

Brazilia pregăteşte o serie de măsuri pentru a reduce efectele negative ale aprecierii realului asupra economiei în condiţiile în care "războaiele valutare" nu dau semne să se încheie, a declarat ministrul de finanţe Guido Mantega, scrie Financial Times. Cu o rată a dobânzii de 12,25%, Brazilia atrage fluxuri mari de capital străin.

Scandalul de trucare a meciurilor din fotbalul turc a dus la prăbuşirea valorii acţiunilor clubului Fenerbahce, scrie Hurriyet. Acţiunile au scăzut cu 19% luni şi cu 11,7% marţi, valoarea de piaţă a clubului scăzând la 335 mil. euro.

Unele bănci elveţiene blochează parţial accesul clienţilor străini la conturi, în contextul negocierii unor tratate privind evaziunea fiscală între guvernul elveţian şi Germania, Marea Britanie şi Statele Unite, transmite Bloomberg. Elveţia negociază cu aceste ţări pentru rezolvarea problemei activelor netaxate ajunse în conturi bancare elveţiene.

Moody's estimează că 26 din cele 91 de bănci examinate de autorităţile din Uniunea Europeană vor pica testele de stres, necesitând consolidarea capitalului, scrie agenţia de presă Thomson Reuters. Autoritatea Bancară Europeană ar trebui să anunţe rezultatele testelor de stres în cursul săptămânii viitoare.