Rupte de realitate, agenţiile de rating aruncă Portugalia în cuşca cu lei a pieţelor financiare

Autor: Bogdan Cojocaru 07.07.2011
  • Moody's vede Portugalia apelând din nou la ajutor extern deşi nu a luat încă niciun ban din primul pachet de salvare
  • Decizia este "nebunească" şi nu ţine cont de realitate, spun europenii furioşi
  • Bursele şi euro scad, dobânzile titlurilor portugheze urcă rapid.
  • SUA şi Japonia, şi ele supraîndatorate, privesc cu nelinişte evoluţia crizei din Europa.



Europa a primit o nouă lovitură puternică din partea agen­ţiilor americane de rating, după ce Moody's a tăiat masiv ratingul Portugaliei, ţără care a primit ajutor de la UE şi FMI în urmă cu numai opt săptămâni.

Măsura a fost dur criticată de oficialii europeni, care lucrează acum la un al doilea pachet de salvare a Greciei şi ale căror eforturi în acest sens sunt date peste cap tot de agenţiile de rating, care au avertizat că implicarea sectorului privat ar putea fi catalogată drept default.

Moody's a tăiat cu patru trepte ratingul de credit al Portugaliei, la "Ba2", aducându-l în categoria speculativă "junk", nereco­mandată investitorilor. Agenţia apreciază că pachetul de salvare pe trei ani primit de Lisabona de la UE şi FMI, de 78 de miliarde de euro, în urmă cu doar două luni nu va reuşi să repună pe picioare finanţele statului, care ar putea fi nevoit, ca şi Grecia, să ceară un al doilea ajutor.

Cel de-al doilea pachet de salvare a Portugaliei ar putea implica participarea investitorilor privaţi, la fel ca în cazul Greciei, avertizează Moody's, prima mare agenţie de evaluare financiară care retro­gradează ţara în categoria "junk", potrivit Financial Times. "Criza datoriilor suverane nu se termină cu Grecia şi există pericolul ca şi alte state să-i cadă victime", a afirmat analistul Deutsche Bank Gary Pollack, citat de Bloomberg.

Îngrijorare în Japonia şi SUA

Efectul de contaminare trece dincolo de graniţele Europei. În Japonia, de exemplu, oamenii de afaceri, politicienii şi acade­micienii sunt în permanenţă îngrijoraţi de soarta Greciei.

La fel se întâmplă şi în SUA, care la rândul său ar putea intra în incapacitate de plată nu mai departe de începutul lunii august dacă nu se ajunge la un compromis între republicani şi democraţi pe tema majorării pragului de îndatorare, potrivit The Guardian.

Decizia Moody's ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre agenţiile de eva­luare financiară şi oficialii Uniunii Euro­pene, care încearcă să readucă încrederea pe pieţe, asigurându-le că implicarea sectorului privat în salvarea Greciei nu va declanşa o intrare în incapacitate de plată.

Decizia Moody's cu privire la ratingul Portugaliei a generat un atac vehement din partea ministrului grec de externe care a caracterizat-o drept nebunească. În plus, Stavros Lambridinis a acuzat agenţiile de rating că au agravat o situaţie care şi aşa era dificilă.

Şi Comisia Europeană pune la zid firma Moody's. "Momentul deciziei Moody's nu este numai îndoielnic, dar este totodată bazat pe scenarii absolut ipotetice care nu sunt în niciun fel conforme cu implemen­tarea. Este un episod nefericit şi ridică încă o dată problema comportamentului adecvat al agenţiilor de rating", a declarat purtătorul de cuvânt al CE Amadeu Altafaj.

Agenţiile de rating sunt acuzate atât de guverne, cât şi de investitori că au jucat un rol important în declanşarea crizei financiare acordând ratinguri maxime unor instru­mente financiare cu un grad ridicat de risc.

Anul trecut s-a vorbit chiar de crearea unei agenţii de rating europene care să spargă monopolul deţinut de americani pe această piaţă.

Grecia, un precedent pentru Portugalia

La rândul ei, Moody's consideră că al doilea ajutor destinat Greciei măreşte probabilitatea ca UE să ceară creditorilor să contribuie la ajutarea Portugaliei.

Agenţia se teme că accesul Lisabonei la pieţele financiare va fi barat şi după expi­rarea programului de asistenţă de care statul beneficiază în prezent.

Moody's şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că noul guvern portughez va avea dificultăţi în a-şi respecta obiectivele privind reducerea deficitului bugetar şi cauza "greutăţilor formidabile" cu care se va confrunta în diminuarea cheltuielilor, spri­jinirea băncilor şi readucerea economiei pe creştere.

În replică, guvernul a declarat că Moody's nu a luat în considerare spijinul puternic primit de programul de austeritate al executivului. Guvernul apreciază că programul de măsuri economice anunţat săptămâna trecută reprezintă singura moda­litate de a îmbunătăţi situaţia Portugaliei şi de a fi recâştigată încrederea.

Bursele şi moneda euro au scăzut ca urmare a deciziei. Indicele FTSE al bursei de la Londra scăzuse cu 0,73% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, iar euro a pierdut 0,5%, până la 1,4362 dolari. Randamentele obligaţiunilor pe zece ani ale Portugaliei au ajuns la aproape 12% pe an.