Brokerii: Listarea FP la Varşovia, veste bună pentru acţionari, nu şi pentru BVB

Autori: Andrei Chirileasa , Adrian Cojocar 06.07.2011

Brokerii consideră că listarea Fondului Proprietatea (FP) la Varşovia, propusă de managerul fondului - Franklin Templeton, este o decizie logică, care poate contribui la atragerea unui număr mai mare de investitori în fond şi la creşterea preţului acţiunilor.

"E o decizie logică. În afară de efecte benefice pentru acţionari va însemna şi un import masiv de know-how pe piaţa de capital din România", a declarat Bogdan Juravle, directorul de pieţe de capital în cadrul KBC Securities, cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţă şi totodată cel mai mare intermediar de tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea.

Pe de altă parte, brokerii sunt îngrijoraţi că această micşare ar putea duce la scăderea tranzacţiilor de pe piaţa locală.

"Listarea Fondului Proprietatea pe o piaţă externă este o veste bună pentru acţionarii fondului şi un plus pentru acesta. Din nefericire cred că în acest caz cea mai mare parte a tranzacţiilor se vor face pe bursa externă unde găsesc comisioane mai mici, tranzacţii de vânzare în lipsă şi tot ce doresc în detrimentul pieţei de la Bucureşti", spune Mihai Chişu, broker la IFB Finwest.

El crede că instituţiile româneşti ar putea să facă lobby mai puternic la Guvern pentru dezvoltarea pieţei de capital româneşti şi totodată atragerea banilor străinilor. "Reprezentanţii statului nu înţeleg că fondurile de pensii româneşti se duc să subscrie la oferte de listare în Polonia şi finanţează economia lor pentru că nu au listări pe bursa românească. Dacă am avea burse comparabile nu mi-ar fi teamă pentru că ori acolo ori aici ar fi cam acelaşi lucru."

Rareş Nilaş, directorul general al BT Securities, consideră că decizia era previzibilă, având în vedere că managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, e polonez şi cunoaşte foarte bine busra din Varşovia.

"Un lucru bun nu este pentru piaţa românească de capital, dar astea sunt consecinţele dacă nu te adaptezi nevoilor emitenţilor şi ale investitorilor străini, care au cea mai mare pondere în tranzacţiile cu Fondul Proprietatea. Listarea la Varşovia va influenţa pozitiv preţul acţiunilor şi asta e principalul obiectiv vizat de administrator, care este plătit pe baza valorii acţiunilor, dar este şi în interesul statului, care trebuie să continue procesul de despăgubire", a explicat Nilaş.

BT Securities este prima firmă de brokeraj locală care a devenit membru al bursei din varşovia, în acest an. Decizia de a merge la Varşovia a fost luată luând în considerare şi posibilitatea ca Fondul Proprietatea să se listeze în Polonia, spune Nilaş.