Investitorii în fondurile de acţiuni nu cred în creşterea Bursei

Autor: Roxana Pricop 07.07.2011
Cele mai mari cinci fonduri de acţiuni au pierdut de la începutul anului 300 de investitori şi au înregistrat retrageri nete de circa 15 milioane de lei, deşi per ansamblu evoluţia Bursei a fost pozitivă.


Fondurile de acţiuni continuă să piardă investitori şi să înregistreze retrageri de bani la trei ani de la declanşarea crizei, deşi economia a ieşit din recesiune, iar statul se pregăteşte să privatizeze pe Bursă pachete de acţiuni la cea mai mare companie românească - Petrom - şi la transportatorii naţionali Transgaz şi Transelectrica.

Fondurile de acţiuni au început anul 2011 cu 12.451 de investitori şi active nete de aproape 240 milioane de lei. În prezent, averea fondurilor este mai mică cu 7,4 milioane de lei, iar portofoliul de clienţi a scăzut cu 120, reducerea datorându-se în principal retragerilor de bani înregistrate de cele mai mari cinci fonduri, care au pierdut peste 15 mil. lei din active.

Evoluţia din acest an a celor mai mari trei fonduri de acţiuni din piaţă BT Maxim, KD Maximus şi Raiffeisen Prosper arată că investitorii nu au încă curaj să îşi asume riscuri.

BT Maxim, cu un randament de 3,54% în 2011, a raportat o scădere 5% a activelor până la 57,9 milioane de lei şi a rămas cu 2.100 de investitori, mai puţin cu 170 faţă de începutul anului. Scăderi a înregistrat şi fondul KD Maximus cu active de 41,7 milioane de lei, mai mici cu 2,5%.

Raiffeisen Prosper a pierdut 3,4 milioane de lei în active până la o valoare de 35 milioane de lei şi un număr de 100 de investitori. În 2011, KD Maximus a raportat un randament de 3,6%, iar Raiffeisen Prosper a înregistrat o scădere a unităţilor de fond de 4,5%, în condiţiile în care o parte semnificativă a activelor sunt investite în fonduri de investiţii străine.

"Investitorii sunt în continuare reticenţi în a-şi asuma riscuri şi preferă fondurile cu profil de risc scăzut. După trei ani de criză, se resimte o oboseală caracterizată prin aşteptări scăzute cu privire la evoluţia pieţei de acţiuni şi a economiei, deşi cred că acum este un moment bun pentru ca investitorii să înceapă să îşi asume riscuri", a spus Radu Hanga, directorul general al societăţii de administrare BT Asset Management, cu active totale în gestiune de peste 270 milioane de lei.

Scăderile de active şi ale numărului de clienţi au loc în condiţiile în care fondurile de acţiuni au fost aruncate într-un con de umbră de criza financiară încă din 2008, iar atragerea de bani şi clienţi noi a devenit o adevărată provocare pentru administratori.

Cele mai mari creşteri procentuale ale numărulu de clienţi le-au înregistrat fondurile lansate la finele anului trecut, al căror portofoliu a crescut de exemplu de la 2 la 11 investitori.

"Problematic nu este neapărat că există investitori care preferă să îşi lichideze deţinerile la fondurile de acţiuni, ci faptul că volumul de subscrieri nu îl acoperă pe cel al retragerilor", a afirmat Mihail Ion, preşedintele societăţii de administare Raiffeisen Asset Management, cu active totale în gestiune de 2,5 miliarde de euro. Fondul Raiffeisen România Ac­ţiuni a înregistrat cea mai mare scădere a activelor, de peste 20%, în condiţiile în care retragerile au fost de circa 5 mil. lei.

Investitorii se ţin departe de fondurile de acţiuni şi pentru că pierderile înregistrate în ultimii trei ani nu au fost încă recuperate.

Deşi performanţele trecute nu garantează rezultatele viitoare, investitorii sunt reticenţi în a investi într-un fond de acţiuni care înregistrează pierderi pe ultimii trei ani, chiar dacă aceste pierderi s-ar putea traduce prin faptul că poate cumpăra unităţile de fond mai ieftin în vederea unui câştig pe termen lung.

"Dobânzile la depozitele bancare sunt încă ridicate, iar investitorii preferă o dobândă de 7% fără niciun risc decât asumarea unui risc în schimbul unui potenţial de câştig mai mare adus de un fond de acţiuni", a explicat Ion.

Nici în acest an fondurile de acţiuni nu au avut parte de o Bursă favorabilă, astfel că randamentele aduse de cele mai performante depăşesc uşor 10% în 2011. Unele dintre fondurile de acţiuni sunt pe pierdere, precum Omninvest cu minus 13,7% sau Raiffeisen Prosper cu minus 4,48%. Astfel, randamentul mediu adus de fondurile de acţiuni în perioada cuprinsă între 31 decembrie 2010 şi 6 iulie 2011 este de 3,32%, performanţă sub cea a principalului indice bursier BET care s-a apreciat cu 6,8% în acest an.

La extrema opusă se situează fondurile cu profil de risc scăzut (monetare şi de obligaţiuni) care au continuat să atragă sume importante de bani de la investitori. Cu toate acestea, în acest an volumele atrase şi numărul de noi investitori au înregistrat o temperare a ritmului de creştere şi pe segmentul fondurilor cu profil de risc scăzut, în contextul crizei datoriilor din Grecia.