Cum să câştigi 165 mil. euro numai din dosare

Autor: Cristi Moga 07.07.2011

Omul de afaceri Costică Constanda a câştigat o primă rundă în dosarul Bordei-Satul Francez, început de pe vremea lui Băsescu.



Controversatul om de afaceri Costică Constanda (foto), devenit celebru ca urmare a schimbului de terenuri Parcul Bordei - Satul Francez şi a litigiilor izbucnite pe marginea acestui caz, a câştigat ieri un proces de 165 mil. euro împotriva Primăriei Capitalei, o sumă record pentru instituţia condusă de Sorin Oprescu, căruia i-a fost pasat un cartof care a început să se încălzească din mandatele predecesorilor săi - Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

În aceste condiţii, de ce îi era frică lui Oprescu nu a scăpat: la o lună de la inaugurarea Pasajului Basarab şi cu o lună înainte de inaugurarea stadionului Naţional Arena, două obiective care îi oferă un plus important în bătălia electorală pentru un nou mandat, Primăria Capitalei a primit o lovitură cât 15% din bugetul anual.

Decizia Tribunalului Bu­cureşti, pronunţată ieri, va fi atacată de către Primărie la Curtea de Apel, care dacă îi va da din nou dreptate lui Constanda, ar putea avea consecinţe devastatoare în bugetul Capitalei, de circa un miliard de euro anual.

De ce ar trebui Primăria şi bucureştenii (circa 80 euro/locuitor) să îi plătească lui Constanda aceşti bani?

Povestea care l-a făcut celebru pe Constanda începe în 2003, când preşedintele Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei, i-a împroprietărit pe Dumitru Tudor şi Eugen Lincaru cu un teren de 28.500 mp din zona Parcului Bordei din nordul Capitalei, în schimbul unui teren revendicat în Satul Francez. Constanda a cumpărat terenul de la aceştia, dar deoarece consilierii Capitalei din mandatul lui Adriean Videanu nu i-au aprobat planurile urbanistice pentru a construi în Bordei, omul de afaceri a dat Primăria în judecată, iar instanţa a obligat Pri­mă­ria să îi aprobe PUZ şi să îl despăgubească cu 17 mil. euro. Prins la colţ, în condiţiile în care decizia instanţei nu mai putea fi aplicată după ce o ordonanţă emisă de Guvernul Tăriceanu interzicea construirea în parcuri, Videanu i-a dat lui Constanda la schimb terenul din Satul Francez, pe care s-a angajat că va fi aprobat un PUZ care să îi permită construirea de blocuri cu cinci etaje cu o suprafaţă construită de 3,5 ori mai mare decât cea a terenului.

În condiţiile în care Consiliul General şi primarul Capitalei s-au schimbat, aceşti parametrii nu au fost aprobaţi timp de doi ani, motiv pentru care Constanda s-a întors împotriva actualei conduceri a Bucureştiului, care a pierdut ieri o primă bătălie de 165 mil. euro.