Cum poate fi confiscată averea în cadrul „confiscării extinse“

Autor: Iulian Anghel 07.07.2011

Ministrul justiţiei Cătălin Predoiu a susţinut ieri că prima generaţie de magnaţi "100% made in România" s-a dovedit pe cât de iscusită în acapararea de active prin mijloa­ce politice, pe atât de insuficient pregătită pentru administrarea lor în condiţii de concurenţă şi responsabilitate.

Ministrul a susţinut: "Multe dintre marile patrimonii indivi­duale s-au format prin mijloace ilicite penale, se menţin prin mijloace ilicite penale şi perpetuează ilicitul penal". Ministrul a făcut aceste declaraţii la un seminar, cu câteva ore înainte ca Guvernul să aprobe un proiect privind "confiscarea extinsă a averilor".

Acesta prevede că, în cazul unei persoane con­damnate pentru infracţiuni pentru care legea prevede o pe­deapsă cu închisoarea mai mare de 5 ani, instanţa poate dis­pune şi confiscarea bunurilor condamnatului în aşa-numita "confiscare extinsă".

Confiscarea extinsă înseamnă că bunurile confiscate vor fi şi cele transferate de către persoana condamnată unui terţ, unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra căreia aceasta deţine controlul. În acest caz, intervine "sarcina inversării probei", adică cel condamnat trebuie să demonstreze că şi-a dobândit averea licit, dacă vrea ca ea să nu-i fie confiscată.