Doctor Doom are o dată pentru sfârşitul economic al lumii. Ţările "au învăţat să îşi rostogolească problemele în viitor"

Autor: Adrian Voicu 07.07.2011

Condiţiile economice tot mai slabe vor fi elementele care vor aduce în 2013 "furtuna perfectă" a slăbiciunilor globale, este de părere economistul Nouriel Roubini, cel supranumit Doctor Doom pentru predicţiile negative legate de economia mondială.

Cunoscut mai ales pentru faptul că predicţiile sale legate de criza mondială s-au adeverit, Roubini este de părere că SUA, ţările europene şi alte ţări au devenit atât de bune în a-şi amâna problemele încât au reuşit să amâne criza adevărată, care va veni în 2013. Iar atunci când va veni, aceasta va fi dureroasă, scrie CNBC.

"Predicţia mea legată de furtuna perfectă nu va avea loc în acest an şi nici anul viitor, ci în 2013, deoarece cu toţii îşi rostogolesc mai departe problemele", a declarat el într-un interviu. "Acum avem probleme în SUA de după alegeri dacă nu ne rezolvăm problemele fiscale. China se supraîncălzeşte... într-un final vom avea o cădere dureroasă", consideră economistul american.

Pe termen scurt, Roubini întrevede o revenire economică înceată, dar constantă, cu un PIB ce ar putea fi cu puţin peste 2%, şomajul şi piaţa imobiliară trăgând în jos de economie.

De aici, revenirea va fi dificilă, guvernul urmând să reducă cheltuielile şi să crească taxele pentru a opri din presiunea datoriilor şi a deficitului.

În acelaşi timp, ţările de la periferia zonei euro, precum Grecia, Portugalia şi Spania vor continua să se lupte cu propriile probleme, China acţionând pentru a preveni ieşirea de sub control a inflaţiei.

Atunci va lovi furtuna, este de părere Roubini.

"Văd că toate economiile din lume încearcă să îşi împingă problemele în viitor", a declarat el. "Începem cu datoria privată, datoria publică, datoria supra-naţiională - dăm cu piciorul în probleme şi într-un final vom ajunge la capăt în 2013".