Deţine roţile care pun în mişcare economia SUA, dar nu îi place "jocul prostesc de ruletă rusească" al congresului american

Autor: Marius Oncu - Mediafax 07.07.2011

Congresul Statelor Unite joacă "un joc prostesc de ruletă rusească" prin ameninţările că nu va majora plafonul de îndatorare al SUA, în contextul discuţiilor pentru reducerea deficitului bugetar, a afirmat miliardarul Warren Buffett, citat de postul american de televiziune CNBC.

Guvernul american a atins, în luna mai, pragul maxim al îndatorării, de 14.300 de miliarde de dolari, iar Trezoreria a autorizat măsuri extraordinare, care permit guvernului să se poată împrumuta până pe 2 august. După această dată, guvernul nu va mai avea dreptul să se împrumute şi nu îşi va putea onora obligaţiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Într-un interviu online, Buffet a avertizat că vor exista "perturbări enorme" dacă nu se ajunge la un acord între politicieni pentru creşterea limitei datoriei statului.

Datoriile SUA vor fi plătite până la urmă, iar Congresul ar trebui să trateze o astfel de chestiune cu "maturitate", a spus Buffet.

În opinia lui Buffet, SUA nu ar trebui să ia astfel de decizii cruciale "sub ameninţarea armei".
Companiile americane ar putea contribui la împiedicarea intrării în incapacitate plată a SUA prin plata anticipată a taxelor pentru trimestrul al treilea. Compania condusă de Buffet, Berkshire Hathaway, ar putea plăti anticipat taxe de trei miliarde de dolari Trezoreriei.

Miliardarul american şi-a exprimat încrederea în revenirea economiei americane când a decis să cumpere compania feroviară Burlington Northern Santa Fe, pentru aceasta plătind 27 de miliarde de dolari.

Legendarul investitor era de mult în căutarea unui acord "elefant" către care să îşi canalizeze munţii de bani. Buffett deţinea deja o participaţie de 22,6% în cadrul Burlington, unul dintre cei mai mari operatori feroviari din Statele Unite, acum achiziţionând celelalte 77% din acţiuni.

Preluarea adânceşte expunerea lui Buffett faţă de sectoarele tradiţionale ale economiei, care mult timp au reprezentat baza imperiului său, alături de serviciile financiare, fapt ce subliniază încrederea sa în revenirea economiei pe creştere. "Este o afacere foarte solidă, care va avea o evoluţie satisfăcătoare dacă economia evoluează bine", spunea în 2009 Buffett.