Concurenţa primeşte pe 15 iulie primul raport despre vânzarea drepturilor TV pentru Liga I de fotbal

Autor: Adrian Seceleanu 08.07.2011

Consiliul Concurenţei (CC) va primi pe 15 iulie primul raport despre vânzarea de către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a drepturilor de difuzare pentru meciurile de fotbal din Liga I a României pentru sezoanele din perioada 2011-2014.

Raportul va fi întocmit de un mandatar contractat de LPF, au spus reprezentanţii CC.

"În Decizia 13/2011 au fost incluse detalii referitoare la mecanismul de monitorizare, printre care şi obligaţia mandatarului de a transmite rapoarte trimestriale către Consiliul Concurenţei", potrivit datelor furnizate de autoritate Ziarului Financiar. Rapoartele vor include date "cu privire la respectarea de către părţi a angajamentelor asumate, precum şi cu privire la modalităţile în care aceste angajamente au fost respectate. Prin contractul de mandat este stipulat faptul că primele rapoarte trimestriale vor fi transmise Consiliului Concurenţei în data de 15 iulie 2011".

Consiliul Concurenţei nu a precizat cine este mandatarul selectat de LPF, iar oficialii LPF nu au răspuns întrebărilor ZF pe această temă până la închiderea ediţiei.

La întrebarea ZF dacă LPF a respectat cerinţele CC privind concurenţa când a vândut companiei RCS&RDS pe 27 iunie ultimele şase pachete de drepturi de difuzare a meciurilor din Liga I, după şase zile de la publicarea unui anunţ de intenţie, Consiliul Concurenţei a evitat un răspuns direct.

"Consiliul Concurenţei a încheiat investigaţia declanşată, din oficiu, pe piaţa naţională a vânzării drepturilor comerciale asupra meciurilor de fotbal din cadrul competiţiilor care se desfăşoară cu regularitate în fiecare an (de ex. campionatul naţional de fotbal al României, Cupa României etc.), prin emiterea Deciziei de acceptare a angajamentelor asumate de Federaţia Română de Fotbal (FRF) şi Liga Profesionistă de Fotbal (LPF). Prin angajamente, FRF şi LPF şi-au asumat voluntar faptul că îşi vor modifica comportamentul pe piaţă în vederea îmbunătăţirii mediului concu­renţial, care a fost viciat ca urmare a modului în care au fost vândute drepturile comerciale asupra competiţiilor fotbalistice. Prin acceptarea acestor angajamente, autoritatea română de concurenţă a urmărit creşterea concurenţei pe piaţa mass-media, prin apariţia mai multor achizitori a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal şi prin urmare, accesul unui număr cât mai mare de telespectatori la meciurile de fotbal. Consiliul Concurenţei a considerat angajamentele asumate de FRF şi LPF ca fiind suficiente pentru protectia concurenţei şi că îndeplinirea lor conduce la înlăturarea situaţiei care a determinat declanşarea investigaţiei. În ceea ce priveşte monitorizarea angajamentelor asumate, legislaţia prevede posibilitatea ca autoritatea de concurenţă să solicite părţilor numirea unui mandatar, asigurându-se astfel că angajamentele propuse vor fi îndeplinite cu un grad suficient de certitudine", sună răspunsul transmis de CC redacţiei ZF.

LPF a vândut drepturile de difuzare pentru meciurile de fotbal din Liga 1 a României pentru următoarele trei sezoane în două etape.

La prima licitaţie organizată de LPF în aprilie RCS&RDS a cumpărat un singur pachet, cu 13,2 mil. euro (fără TVA). Din restul de 8 pachete doar alte două au fost achiziţionate, de Romtelecom (cu 12,9 mil. euro) şi Antena 1 (10,5 mil. euro), şase rămânând în aer. Imediat după licitaţie, preşedintele RCS&RDS - cel mai mare furnizor de servicii TV de pe piaţă, spunea că operatorul nu va mai participa la o eventuală nouă licitaţie dacă LPF nu schimbă preţul şi modalitatea de împachetare. Pe 21 iunie, LPF a publicat un anunţ de cerere de ofertă în concordanţă cu solicitările RCS&RDS: preţul minim solicitat pe pachet a scăzut la 7,5 mil. euro şi toate cele şase pachete rămase au fost scoase împreună la vânzare.

În noile condiţii compania Romtelecom nu a mai depus o ofertă în cele şase zile care au trecut de la publicarea de către LPF a anunţului de intenţie şi anunţul vânzării lor către RCS&RDS, pentru suma de 45 mil. euro (fără TVA). Compania Romtelecom nu a dorit să comenteze acest subiect.

RCS&RDS va difuza în fiecare etapă a Ligii I şapte din cele nouă meciuri, drepturi pentru care va plăti LPF 58,2 mil. euro (fără TVA) în următorii trei ani. Veniturile companiei controlate de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea sunt estimate la 411 mil. euro în 2010, mai mari cu 5% decât în anul precedent.