Luni începe cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei pentru care investitorii trebuie să găsească 610 mil. euro

Autori: Andrei Chirileasa , Roxana Daniela Pricop , Adrian Ionut Cojocar 08.07.2011
Oferta Petrom reprezintă un moment crucial în evoluţia bursei de la Bucureşti, spun brokerii şi investitorii, care aşteaptă cu nerăbdare începerea ofertei. Fără a comenta prea mult preţul maxim de 0,46 lei/acţiune anunţat, ei spun că oferta are şanse mari să fie subscrisă în totalitate. Oferta se va derula în perioada 11-22 iulie şi ar putea aduce statului 610 mil. euro dacă va fi subscrisă la preţul maxim, aproape cât a luat statul la privatizare, în 2004.


Brokerii şi investitorii au răsuflat uşuraţi ieri la anunţul că oferta prin care statul vinde pe Bursă 9,84% din acţiunile Petrom va începe săptămâna viitoare. În ultimele luni au existat multe speculaţii că oferta ar putea fi amânată până în toamnă din cauza contextului incert de pe pieţele de capital internaţionale şi a pretenţiilor statului referitoare la preţ. Chiar dacă însuşi ministrul economiei Ion Ariton a anunţat în urmă cu circa două săptămâni că oferta va avea loc în iulie, nimeni nu a dat crezare în totalitate acestui anunţ.

Discuţiile dintre consorţiul de intermediari, condus de ruşii de la Renaissance Capital, şi comisia guvernamen­tală care coordonează vânzarea acţiunilor s-au prelungit până ieri, iar aprobarea Guvernului a venit în ultimul moment astfel încât oferta să poată începe de luni, 11 iulie. Prospectul a fost aprobat într-un timp record de CNVM, pentru nu întârzia lansarea ofertei, care se va încheia pe 22 iulie, cu puţin înainte ca managerii marilor fonduri de investiţii străine să intre în vacanţă.

Ce spun brokerii şi investitorii?

Adrian Lupşan, directorul general adjunct al Intercapital Invest:

"Din punctul meu de vedere nu preţul la care se va face oferta va fi important, ci ca oferta Petrom să se încheie cu succes pentru a transmite un mesaj din perspectiva altor oferte care vor urma, în sensul că bursa românească are capacitatea şi anvergura să susţină oferte de dimensiuni mari. Cred că oferta este foarte bine concepută. Mă aştept ca tranşa investitorilor instituţionali să crească la cel puţin 90% din pachetul scos la vânzare şi cred că aceştia vor da şi reperul de preţ. Dacă vor fi 2.000 de subscrieri în cadrul ofertei, poate fi considerată una de succes. Cred că vom vedea mai multe subscrieri la preţuri inferioare în prima parte a ofertei şi spre final cei care nu se vor încadra în preţul stabilit cu două zile înainte de închidere îşi vor modifica preţul. Preţul de maxim cred că a fost dictat de stat. Este echivalentul valorii minime date de premierul Boc acum câteva luni. Nu cred că are relevanţă acest preţ, iar cei care vor stabili preţul vor fi tot investitorii."

Florin Ilie, directorul departamentului de pieţe de capital al ING Bank

"Cred că mulţi investitori şi-ar dori să vadă şi un preţ minim în oferă. Faptul că există o tranşă alocată pentru investitorii de retail cred că este un lucru bun şi un pas înainte. Apetitul cred că va fi sub acest preţ maxim de 0,46 lei. Este puţin probabil ca investitorii tipici de pe piaţa românească să plătească o astfel de primă faţă de preţul de piaţă şi să achiziţioneze la preţul maxim întreg pachetul sau o mare parte din pachet. Acest comportament s-ar potrivi mai degrabă fondurilor suverane. Este un moment de piaţă ceva mai dificil pentru că au fost pe piaţa europeană câteva retrageri de IPO-uri, dar asta nu înseamnă automat că oferta de la Petrom va avea probleme. Totul depinde de preţ. Sunt şanse serioase ca oferta să se închidă cu succes, acest lucru va depinde şi de prezenţa unor investitori instituţionali mari, de genul investitorilor strategici şi al fondurilor suverane."

Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC)

"Este bine că statul nu a înaintat un preţ maximal foarte mare şi consider că reprezentanţii statului au făcut progrese importante în înţelegerea mecanismelor pieţei de capital. Ca reprezentant al investitorilor, aş fi dorit ca tranşa pentru retail să fie un prim pas în dezvoltarea unei clase mai consistente de oameni care investesc la Bursă. Nu am ajuns încă în acel punct, dar credem că succesul ofertei Petrom e un pas fundamental în dezvoltarea pieţei de capital din România."

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea

"Oferta Petrom este foarte importantă pentru că face statul român confortabil cu vânzarea de participaţii prin intermediul Bursei. Dacă oferta Petrom va fi un succes, vor urma în scurt timp şi ofertele de la Transgaz şi Transelectrica şi cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor listarea Romgaz. Fondurile administrate de Franklin Templeton sunt interesate de oferta Petrom şi poate vor subscrie."

Dan Nicu, directorul general al BRD Asset Management

"Preţul maximal a fost bine gândit pentru că ia în calcul atât interesul statului de a atrage cât mai mulţi bani în urma derulării ofertei, dar şi pe cel investitorilor pentru ca oferta să fie subscrisă şi să se încheie cu succes. De asemenea, modul în care este structurată participarea la ofertă este flexibilă, fiind permisă trecerea de la categoria investitorilor de retail la cea a investitorilor instituţionali dacă interesul celor care subscriu este ridicat."

Luni începe cea mai mare ofertă de acţiuni din istoria Bursei pentru care investitorii trebuie să găsească 610 mil. euro

Alocarea: cine subscrie primul la preţul cel mai mare ia acţiunile

Oferta Petrom aduce o premieră pe piaţa românească din punctul de vedere al metodei de alocare a acţiunilor subscrise în ofertă.

Criteriile de alocare sunt în primul rând preţul de subscriere şi, în al doilea rând, momentul subscrierii. Se merge pe regula "primul venit, primul servit".

Cu alte cuvinte, cine subscrie primul şi la preţul cel mai mare are prioritate şi i se vor aloca toate acţiunile subscrise, chiar şi în cazul în care oferta va fi suprasubscrisă. Astfel, dacă de exemplu un investitor subscrie din prima zi întreaga tranşă a investitorilor instituţionali la preţul maxim de 0,46 lei/acţiune, el va lua toate acţiunile, chiar dacă vor mai fi şi alţi investitori care vor subscrie ulterior la acelaşi preţ.

În toate ofertele derulate până acum pe bursa de la Bucureşti alocarea s-a realizat pro-rata, proporţional cu numărul de acţiuni subscrise. Astfel, dacă oferta era suprasubscrisă de două ori (numărul de acţiuni pentru care existau ordine de cumpărare era de două ori mai mare decât numărul de acţiuni din ofertă), atunci fiecare investitor primea jumătate din numărul de acţiuni subscrise, indiferent dacă fusese primul sau ultimul care plasase ordinul.

Schimbarea modului de alocare ar putea schimba şi modul de derulare a ofertei, spre deosebire de tranzacţiile precedente. În ofertele de până acum, cele mai mari ordine de subscriere erau plasate în ultima zi, când, în cazul în care oferta era deja suprasubscrisă, investitorii plusau pentru a primi mai multe acţiuni la alocare. În cazul Petrom, este posibil ca primele zile ale ofertei să fie mai animate, în condiţiile în care mulţi investitori vor dori să fie primii pentru a se asigura că vor primi toate acţiunile.

Un exemplu de stabilire a preţului şi de alocare

Să presupunem că o tranşă a ofertei Petrom ar avea un milion de acţiuni, iar la finele perioadei de subscriere s-ar înregistra următoarele ordine:

Preţul final al ofertei ar fi în acest caz de 0,44 de lei, nivel la care numărul total de acţiuni subscrise (la acest preţ sau la preţuri mai mari) este de 1,3 milioane de acţiuni. La 0,45 de lei, numărul total de acţiuni subscrise este de 900.000 şi nu ar fi acoperită în întregime oferta. În acest caz, sunt considerate valide toate ordinele de subscriere la un preţ egal sau mai mare decât 0,44 lei, deci tot ce este sub acest preţ nu intră în calcul.

Cei care au subscris la 0,46 şi la 0,45 lei primesc numărul întreg de acţiuni subscrise la preţul de 0,44 lei. Astfel, din suma totală pe care au subscris-o, intermediarul le returnează o diferenţă. În cazul celor 100.000 de acţiuni subscrise la 0,45 lei, investitorul a plătit 45.000 de lei şi primeşte înapoi 1.000 de lei.

La 0,45 şi 0,46 lei au fost plasate ordine pentru un număr total de 900.000 de acţiuni care le vor fi alocate în totalitate investitorilor respectivi. Mai rămân 100.000 de acţiuni care vor fi împărţite între cei care au subscris la 0,44 lei.

În cazul celor care au subscris la 0,44 lei, departajarea se face în funcţie de momentul introducerii ordinului (primul venit, primul servit). Astfel, cel care a subscris 50.000 de acţiuni pe 13 iulie primeşte toate acţiunile, deoarece a fost primul. Cel care a subscris 100.000 de acţiuni pe 17 iulie primeşte ce mai rămâne, adică 50.000 de acţiuni, iar cel care a subscris pe 21 iulie nu primeşte nimic, deşi a avut un ordin mai mare, de 250.000 de acţiuni.

Numărul de acţiuni de pe o tranşă poate fi suplimentat, în cazul în care cealaltă tranşă nu este subscrisă în întregime, iar acţiunile suplimentare vor fi alocate în continuare după acelaşi algoritm.

Dacă statul decide pe parcursul ofertei să introducă un preţ minim (de referinţă) de 0,45 de lei, vor fi luate în calcul doar ordinele la un preţ cel puţin egal cu 0,45 de lei. În aceste condiţii, cei care au subscris la 0,44 lei nu primesc acţiuni. Ei îşi pot modifica însă ordinele pentru a se încadra în intervalul cerut, însă se schimbă automat şi data ordinului.

Cum se stabileşte preţul final al ofertei

Preţul la care statul îşi va vinde pachetul de 9,84% din acţiunile Petrom va fi stabilit la finalul ofertei, pe baza subscrierilor valide realizate în perioada 11-22 iulie.

Deocamdată, vânzătorul a anunţat preţul maxim la care se pot subscrie acţiuni în ofertă, de 0,46 lei. Vânzătorul şi-a rezervat dreptul să publice şi un preţ minim (preţ de referinţă), cel târziu cu două zile înainte de închiderea ofertei, potrivit prospectului de ofertă.

Mecanismul de determinare a preţului final de ofertă este următorul: subscrierile valide vor fi aranjate în ordinea descrescătoare a preţului. Ordinele de subscrieri realizate la acelaşi preţ vor fi ordonate după momentul introducerii lor. Preţul de subscriere pe fiecare tranşă (tranşa investitorilor de retail reprezintă 15% din ofertă, iar cea a investitorilor mari - 85%) va fi cel mai mic preţ la care toate acţiunile de pe fiecare tranşă vor fi subscrise. Astfel, preţurile pentru cele două tranşe pot fi diferite.

Mecanismul este asemănător cu cel de formare a preţului acţiunilor în deschiderea şedinţei de tranzacţionare de la Bursă. Preţul final pe fiecare tranşă nu poate fi mai mare decât preţul maxim, dar nici mai mic decât preţul de referinţă, dacă acesta va fi declarat de către vânzător. În cazul publicării unui preţ minim, investitorii vor putea să-şi ajusteze o singură dată ordinele pentru a se putea încadra în noul interval de preţ. Condiţia este ca valoarea totală a ordinului modificat (numărul de acţiuni înmulţit cu noul preţ) să nu fie mai mare decât valoarea ordinului iniţial.