Cine scoate primul din buzunar 610 mil. euro poate lua 9,8% din Petrom. Îşi vinde statul prea ieftin acţiunile? Descoperire istorică de gaze în Oltenia

Autor: Andrei Chirileasa 08.07.2011

Guvernul a ales să vândă pachetul de 9,84% din Petrom (SNP) printr-o metodă inedită pe piaţa de capital românească: licitaţie pornind de la un preţ maxim de 0,46 lei/acţiune şi nu există un preţ minim.



Oferta de vânzare a 9,84% din Petrom, care se poate ridica până la 610 mil. euro, este cea mai mare tranzacţie din istoria Bursei, dar şi cea mai mare privatizare gestionată de guvernul Boc.

De modul în care se va încheia această ofertă depinde atât evoluţia vi­itoare a pieţei de capital, cât şi programul viitor de privatizări al statului, care testează acum piaţa pentru a vedea dacă portofelele investitorilor sunt pregătite pentru listarea "bijuteriilor coroanei", Romgaz şi Hidroelectrica.

Din acest motiv, discuţiile dintre comisia de privatizare şi consorţiul care intermediază oferta, condus de ruşii de la Renaissance, au fost intense şi s-au prelungit până ieri. Cele două părţi au încercat să găsească cea mai bună soluţie pentru ca oferta să aducă cât mai mulţi bani statului şi în acelaşi timp să atragă şi interesul investitorilor.

Pentru Guvern, principalul scop este ca la sfârşitul ofertei să poată spune că a făcut o afacere mai bună decât Adrian Năstase când a vândut controlul companiei către austriecii de la OMV, în 2004, pentru 669 mil. euro.

Vedeţi aici ce
ar putea fi cea mai importantă descoperire de pe teritoriul României din ultimii şase ani. Petrom a dat de gaze în Oltenia

Soluţia de vânzare aleasă este o pre­mieră pentru bursa locală: anunţa­rea unui preţ maxim de vânzare, de 0,46 lei/acţiune, şi alocarea acţiunilor în funcţie de preţ şi de momentul subscrie­rii (primul venit, primul servit). Ofer­ta are două tranşe, una de 15% destinată micilor investitori şi una de 85% pentru investitorii mari, la final urmând să se stabilească câte un preţ separat pe fiecare tranşă şi să se facă alocarea. Pe baza acestui mod de alocare, este posibil ca un singur investitor să cumpere întreaga tranşă destinată investitorilor mari, care reprezintă 8,3% din Petrom, dacă sub­scrie de la început tot pachetul de acţiuni la preţul maxim, ceea ce ar în­sem­na o investiţie de 518 mil. euro.

La preţul de 0,46 lei/acţiune, pachetul ar putea fi interesant pentru marii investitori care vor să pătrundă pe piaţa est-europeană, cum sunt fondurile suverane asiatice. Achiziţia unui astfel de pachet direct de pe Bursă ar urca preţul acţiunilor mult mai sus. Ieri, acţiunile se tran­zac­ţionau pe Bursă la 0,405 lei.

O altă provocare pentru intermediari este să găsească suficienţi cumpă­rători pentru tranşa micilor investitori, a cărei valoare ar fi de 91 mil. euro la preţul maxim. Brokerii locali ai ofertei (BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital) mizează pe 470 de unităţi care includ şi agenţii ale Băncii Transilvania, Bancpost şi CEC.