Poate mogulul Rupert Murdoch să ajungă în închisoare în urma scandalului News of the World?

Autor: Adrian Voicu 08.07.2011

Scandalul ascultării telefoanelor de către cel mai important tabloid din Marea Britanie s-ar putea lăsa cu închisoarea nu numai pentru cei direct implicaţi, ci chiar pentru oameni din conducerea companiei care deţine publicaţia, News Corp.

O întrebare însă rămâne pe buzele tuturor: cât de sus se poate ajunge cu anchetele astfel încât publicului britanic să i se satisfacă setea de răzbunare.

Vorbind despre posibilitatea ca Rupert Murdoch să fie pus sub acuzare pentru încălcarea intimităţii, Andreas Whittam Smith, editor al publicaţiei The Independent, consideră că acesta ar trebui tras la răspundere pentru acţiunile companiei sale. "Dacă o ofensă adusă prin astfel de acţiuni este înfăptuită de o corporaţie şi se dovedeşte că aceasta s-a realizat cu consimţământul sau din neglijenţa directorului, managerului sau a altui organ de conducere, acesta ar trebui considerat vinovat de această ofensă şi ar trebui să plătească în concortdanţă".

"Dacă ai condus o organizaţie care a desfăşurat acţiuni penale, fie tu ai dat ordine în acest sens, fie ai dat permisiunea, dar dacă totul s-a petrecut fără să fii tu cel care a comandat aceste acţiuni, atunci vorbim de neglijenţă în conducere". "Aceasta este capcana în care mulţi dintre directorii News International se vor găsi", scrie Whittam Smith citat de Forbes.

Cu alte cuvinte, chiar şi neglijenţa în conducere ar putea fi considerată de condamnat, pe aceeaşi linie pe care în mediul sanitar, medicii pot fi condamnaţi pentru că nu au salvat viaţa unor pacienţi din neglijenţă.

O asemenea acuzaţie ar putea fi la fel de bine făcută împotriva lui Rebekah Brooks, CEO al News International, care la vremea în care au avut loc ascultările conducea chiar publicaţia News of the World. Aceasta a declarat că totul s-a petrecut fără ştirea ei. Simplul fapt că nu ştia despre aceste activităţi, dar a publicat articolele în care redactorii s-au folosit de aceste informaţii ar trebui să o condamne.

Doar o conexiune directă între Rupert Murdoch sau chiar fiul său şi News of the World ar putea conduce la o condamnare a acestora.