Concurenţa suspectează Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS de abuz de poziţie dominantă

Autor: Adrian Seceleanu 11.07.2011
Ancheta declanşată din oficiu ar putea avea în vedere relaţiile giganţilor din telefonia mobilă cu operatorii de comunicaţii mai mici. Autoritatea verifică şi impactul achiziţiei Zapp de către Cosmote.


Toţi operatorii de telefonie mobilă din România, cu afaceri cumulate de peste două mili­arde de euro în 2010, sunt anchetaţi pentru un posibil abuz de poziţie dominantă în ceea ce s-ar putea dovedi cea mai mare investigaţie realizată până acum de Consiliul Concurenţei.

Autoritatea care are drept obiectiv protecţia şi încurajarea competiţiei a lansat noua investigaţie în acest an fără a face publică declanşarea anchetei, însă informaţii despre noul dosar de pe masa Concurenţei au început să circule pe piaţa telecom. Printr-un răspuns transmis la întrebări ale ZF pe această temă, oficialii Consiliului Concurenţei au confirmat că au declanşat o investigaţie care vizează giganţii care activează pe piaţa locală de telefonie mobilă.

Răspunsul CC, care numără mai puţin de 500 de caractere, oferă puţine detalii despre investigaţie.

"Confirmăm faptul că autoritatea română de concurenţă are în derulare o investigaţie, declan­şată din oficiu în acest an, care are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă al operatorilor de telefonie mobilă din România (Orange, Vodafone, Cosmote, RCS&RDS), pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţelele individuale ale fiecăruia dintre aceştia", a declarat pentru ZF Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al CC. "Având în vedere faptul că investigaţia se află în derulare, nu putem furniza alte informaţii în legătură cu aceasta", a adăugat ea.

Din răspunsul transmis ZF de Consiliul Concurenţei rezultă că investigaţia ar putea avea în vedere relaţiile comerciale ale Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS cu alţi operatori mai mici. Pentru ca abonatul unui furnizor de telefonie să poată suna clienţii Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS, compania trebuie să încheie un acord de interconectare, care să îi permită finalizarea apelurilor în reţelele de telefonie mobilă menţionate.

Relaţiile dintre furnizorii de servicii de telefonie sunt reglementate prin decizii luate de Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), decizii care prevăd tarifele şi termenii în care trebuie să aibă loc interconectarea reţelelor.

Nu este clar în acest moment care sunt aspectele care sunt vizate de investigaţia Consiliului Concurenţei mai ales în condiţi­ile în care punctul de plecare al anchetei nu îl reprezintă o plângere.

O sancţiune maximă ar însemna amenzi de peste 200 mil. euro

Dacă investigaţia Consiliului ar găsi toţi operatorii vinovaţi de abuz de poziţie dominantă, autoritatea va putea aplica amenzi între 0,5% şi 10% din cifra de afaceri a operatorilor, potrivit articolului 51 al legii concurenţei.

Având în vedere că Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS&RDS au avut anul trecut împreună afaceri cumulate de aproximativ 2,7 mld. euro, o amendă aplicată de CC ar putea varia între 13,4 mil. euro în cazul unei penalităţi de 0,5% din afaceri şi 268 mil. euro în cazul puţin probabil al aplicării penalităţii maxime de 10% din afaceri pentru toţi operatorii de telecom.

Cei mai mari operatori de pe piaţă ar fi însă afectaţi semnificativ chiar şi dacă ar fi penalizaţi cu cel mai mic procent din business. O amendă de 0,5% din cifra de afaceri ar însemna 4,8 milioane de euro pentru Orange şi de 4,1 milioane de euro pentru Vodafone, spre exemplu.

Potrivit articolului şase din legea concurenţei, prin abuz de poziţie dominantă se înţeleg practici precum limitarea producţiei, a comercializării sau dezvoltării tehnologice în dezavantajul consumatorilor, aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente sau exploatarea stării de dependenţă în care se găseşte o altă întreprindere faţă de o asemenea întreprindere sau întreprinderi şi care nu dispune de o soluţie alternativă în condiţii echivalente, precum şi ruperea relaţiilor contractuale pentru singurul motiv că partenerul refuză să se supună unor condiţii comerciale nejustificate.

Evaluare pentru tranzacţia dintre Cosmote şi Zapp din 2009

În altă ordine de idei, oficialii Consiliului Concurenţei au precizat pentru ZF că autoritatea desfăşoară în prezent şi o evaluare a tranzacţiei prin care Cosmote România a preluat Telemobil (Zapp).

"Consiliul Concurenţei desfăşoară în prezent o evaluare a impactului deciziei luate de autoritatea de concurenţă cu privire la operaţiunea de concentrare economică Telemobil - Cosmote pe pieţele serviciilor de comunicaţii mobile", a declarat Simona Barbu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Concurenţei, fără a oferi alte detalii.

Cosmote a preluat Telemobil în 2009 într-o tranzacţie cu o valoare totală de 207 mil. euro, principalul activ urmărit de grupul elen fiind licenţa şi reţeaua de internet mobil 3G deţinute de operator.

Cea mai mare amendă, în telefonia mobilă

Cea mai mare amendă aplicată vreodată de Consiliul Concurenţei a avut valoarea de 63 de milioane de euro şi a fost aplicată în acest an companiilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, pentru abuz de poziţie dominantă. Investigaţia CC a fost declanşată în anul 2006 ca urmare a unei plângeri depuse de Netmaster Communications SRL şi are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă săvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom pe piaţa serviciului de terminare a apelurilor la puncte fixe/mobile în propria reţea publică de telefonie. În luna mai Curtea de Apel Bucureşti a hotărât să suspende plata amenzii de 63 milioane de euro aplicată de Concurenţă Orange şi Vodafone. Cei doi operatori au depus o garanţie reprezentând 30% din amendă (aproape 19 mil. euro) pentru a avea posibilitatea să solicite în instanţă suspendarea penalităţii.