Inflaţia anuală a urcat la 8,5% la sfârşitul lunii iunie. Asta ar trebui să fie ultima lună cu inflaţie mare

Autor: Claudia Medrega 11.07.2011

Anali[tii locali anticipeaz` c` rata anual` a infla]iei a accelerat p=n` la 8,5%, dup` o cre[tere a pre]urilor de consum cu 0,2% \n luna iunie. Aceasta ar trebui s` fie ultima lun` \n care infla]ia urc`, av=nd \n vedere c` din iulie nu se va mai vedea \n statistici efectul major`rii TVA din vara trecut`.



Estimările analiştilor privind creşterea lunară a inflaţiei au variat între 0,2% şi 0,4%, în timp ce prognozele privind rata anuală au oscilat între 8,4% şi 8,6% pe an, potrivit unui sondaj realizat de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu declara recent că politica băncii centrale de a nu modifica rata dobânzii de politică monetară va duce inflaţia către ţintă în perioada următoare.

Din luna mai 2010, BNR a întrerupt şirul de reduceri, menţinând dobânda-cheie, în condiţiile în care majorarea TVA de la 19% la 24% din vara anului trecut a împins inflaţia anuală de la sub 5% spre 8%.

Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitul lunii mai 2011, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.

Analiştii băncii americane Citi cred că inflaţia anuală va scădea semnificativ, la 5,6% în iulie, însă susţin că posibilitatea unor ajustări ulterioare ale preţurilor administrate, precum şi incertitudinile asociate preţurilor la alimente şi materii prime în restul anului apar ca factori de risc cheie în ceea ce priveşte inflaţia.

Inflaţia a pus probleme multor bănci centrale din regiune în ultimele trimestre.

La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară la 1,5% la euro, pentru a doua oară în acest an, pentru a limita creşterea inflaţiei.

Pentru sfârşitul acestui an, estimarea membrilor AAFBR plasează rata anuală a inflaţiei la 5,4% (estimările variază între 5,1% şi 6,7%), iar prognozele sunt în creştere uşoară faţă de cele de acum o lună şi cele de acum două luni (5,3%), precum şi faţă de cele de acum trei luni (4,8%). Analiştii văd inflaţia la 4,6% pentru finele anului 2012, ceea ce marchează o nouă creştere (luna trecută aşteptările se situau la 4,5%).

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% şi aşteptările pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrală prognozează că inflaţia anuală se va plasa la 8,7%.

Atât pentru 2011, cât şi pentru 2012 banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 3%, plus/minus un punct procentual.

Citi vede inflaţia coborând la 5,6% în iulie

Inflaţia anuală va scădea semnificativ, la 5,6% în iulie, însă posibilitatea unor ajustări ulterioare ale preţurilor administrate, precum şi incertitudinile asociate preţurilor la alimente şi materii prime în restul anului apar ca factori de risc cheie în ceea ce priveşte inflaţia, în viziunea analiştilor băncii americane Citi. "Privind în perspectivă, ne aşteptăm ca inflaţia anuală să scadă drastic, la aproximativ 5,6%, în luna iulie, odată ce dispare efectul de primă rundă a majorării TVA", se arată în cel mai recent raport al băncii, care anticipează o inflaţie de 5,2% la sfârşitul anului 2011. Totuşi, analiştii Citi afirmă că evoluţiile de până acum sugerează că balanţa riscurilor asociate cu ţinta de inflaţie până la sfârşitul anului este înclinată în sensul creşterii.