Schimbări majore în alocarea fondurilor UE: prefinanţarea scade de la 30% la 15%, dar contractele demarate cu întârziere vor fi reziliate

Autor: Iulian Anghel 11.07.2011

Guvernul pregăteşte modificări de substanţă în privinţa fondurilor europene: contractele finanţate cu bani de la UE vor fi reziliate dacă în decurs de şase luni de la semnarea lor lucrările nu au demarat, iar sumele pentru prefinanţare, actualmente 30% din valoarea proiectului, ar putea scădea la 15%. Un minister pentru gestionarea fondurilor europene va fi înfiinţat după reluarea lucrărilor Parlamentului, în toamnă, iar el va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumen­telor Structurale (ACIS), instituţie trecută în urmă cu câteva luni din subordinea Ministerului Finanţelor în cea a premierului şi Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi.

ACIS este coordonatorul naţional al asistenţei financiare în relaţia cu UE, în vreme ce Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi (organism inde­pen­dent) este instituţia care efectuează auditul fon­durilor de preaderare (Phare, ISPA şi SAPARD), al fon­­durilor structurale (19,2 mld. euro) şi al celor desti­nate agriculturii şi dezvoltării rurale (peste 10 mld. euro).

Autorităţile de management (care funcţionează la nivelul ministerelor şi coordonează programele ope­raţionale cu fonduri europene) nu vor intra, cel puţin în intenţia de acum a Guvernului, în cadrul noului minister, dar vor avea o coordonare centrală condusă de o persoană cu rang de ministru.

Slaba absorbţie a fondurilor europene, proasta lor gestionare (Programul Operaţional Regional - 4,4 mld. euro - este oprit de la finanţare după ce misiunile de audit ale Comisiei Europene au înregistrat nereguli în organizarea licitaţiilor) şi presiunile care se fac de la Bruxelles pentru a accelera atragerea de fonduri obligă Guvernul să facă modificări în acest lanţ al transmiterii fondurilor de la Comisia Europeană către beneficiarii direcţi.

Premierul Emil Boc a anunţat sâmbătă că în ultima şedinţă dedicată fondurilor europene de săptămâna trecută a fost luată în calcul posibilitatea rezilierii contrac­telor celor care în şase luni de la semnarea documentelor nu încep lucrările, banii urmând să fie acordaţi altor programe europeane de pe lista de aşteptare. Măsura este justificată în opinia premierului de faptul că întârzierile ar putea conduce la pierderea definitivă a banilor de la Bruxelles pentru că orice ban care nu se cheltuieşte într-o perioadă de absorbţie determinată nu mai este decontat de UE şi va fi plătit de la bugetul de stat.

O altă măsură luată în calcul de Guvern este redu­cerea prefinanţării proiectelor realizate cu fonduri de la UE de la 30% din valoarea proiectului, cât este suma maximă ce poate fi acum acordată (între 13 şi 15% de la Comisia Europeană, restul de la buget), la 15%. Mo­tivul: multe dintre companiile care iau prefinan­ţări nu mai trimit facturile pentru a-şi face deconturile la autorităţile de management, drept urmare acestea nu le pot transmite în continuare la Bruxelles pentru ca sumele cheltuite să fie rambursate.

Drept urmare, Comisia Europeană nu mai elibe­rează alţi bani pentru prefinanţări până ce deconturile iniţiale nu sunt închise. În jur de 500 mil. euro ar fi astfel blocate la Bruxelles pe Programul Operaţional Sectorial Dezvol­tarea Resurselor Umane (4,25 mld. euro în total) din lipsa documentelor justificative.