Ambasadorul Franţei la Bucureşti reacţionează: Rezilierea contractului cu Colas pentru autostrada Cernavodă - Medgidia, profund nedreaptă

Autor: Iulian Anghel 11.07.2011

Decizia Ministerului Transporturilor de a rezilia contractul cu gigantul francez Colas pentru realizarea tronsonului din Autostrada Soarelui Cernavodă- Medgidia (20 km. cu o valoare de 224 mil. euro) a fost nedreaptă, iar reprezentanţii companii au argumente multe şi puternice pentru a susţine o astfel de idee, afirmă ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul.

"Eu nu sunt purtătorul de cuvânt al companiei, dar ei au multe argumente şi din punctul nostru de vedere decizia Guvernului a fost nedreaptă. Colas este un jucător mondial nu construieşte doar aici (în România - n. n.)" spune ambasadorul într-un interviu pentru Ziarul Financiar care va apărea în ediţia tipărită de joi.

Potrivit diplomatului francez, acesta este un caz pe care îl cunoaşte, în care o companie franceză este nedreptăţită, ceea ce nu înseamnă că nu pot exista şi alte cazuri.

Presupusa neînţelegere dintre preşedintele Traian Băsescu şi şeful statului francez Nicolas Sarkozy a fost speculată atât de presa de la Bucureşti cât şi de cea de la Paris. Cotidianul francez Le Monde a susţinut, recent, că o serie de companii franceze plătesc preţul neînţelegerilor politice. Dimpotrivă, spune ambasadorul, relaţiile politice sunt foarte bune, cei doi preşedinţi se întâlnesc des, într-o atmosferă de perfectă armonie.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR), în subordinea Ministerului Transporturilor a reziliat în aprilie un contract major cu Colas de 224 mil. euro pentru întârzierea lucrărilor de execuţie a tronsonului autostrăzii amintite - după cum a susţinut ministrul de resort, Anca Boagiu.

"Este momentul în care trebuie să se înţeleagă, odată pentru totdeauna, că România nu este ţara nimănui. Nu este loc în care constructorii au libertatea să nu îşi onoreze obligaţiile, bazându-se pe o clemenţă dusă până la infinit din partea autorităţilor", a justificat Boagiu gestul de a rezilia contractul cu puternica companie franceză.