Cele 34.000 de firme în insolvenţă generează o piaţă de 25 mil. euro

Autor: Cristi Moga 12.07.2011

Firmele specializate în insolvenţă, situaţie care a cuprins peste 34.000 de societăţi comerciale de pe piaţa locală, concurează anual pentru venituri de circa 25 mil. euro, potrivit estimărilor realizate de reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania, care iau în calcul alocarea unei sume lunare medii de 60 de euro pentru administrarea fiecăreia dintre aceste firme.

Reprezentanţii firmei, care au în administrare judiciară sau în lichidare afaceri precum Astra Vagoane, Leonardo sau City Mall, spun că sumele alocate firmelor în insolvenţă sunt mici, acesta fiind totodată unul dintre motivele pentru care "un procent de 96% din procedurile aflate pe rolurile instanţelor sunt proceduri de faliment".

Cu alte cuvinte, dintre cele 34.000 de firme în insolvenţă doar ceva mai mult de 1.000 au şanse să se reorganizeze. Pe de altă parte, firmele de insolvenţă pot avea venituri chiar mai mari în urma falimentelor, ţinând cont că din poziţia de lichidatori onorariile procentuale pot depăşi chiar 5% din valoarea activelor valorificate, astfel că în cazul unui proiect imobiliar mare, spre exemplu, un lichidator poate obţine un venit de milioane de euro "dintr-un foc".