Eximbank a făcut profit de 11 mil. euro la şase luni

Autor: Liviu Chiru 12.07.2011

Eximbank, o bancă de stat specializată în acordarea de garanţii pentru credite şi finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii, a obţinut în primul semestru un profit brut de 45 de milioane de lei (circa 11 mil. euro), în creştere cu aproape 80% faţă de perioada similară a anului trecut.

"Expunerea totală a băncii s-a majorat în primele şase luni ale acestui an cu aproape 40% faţă de primul semestru din 2010", a spus Ionuţ Costea (foto), preşedintele Exim­bank. El explică îmbunătăţirea profitabilităţii prin reducerea cheltuielilor opera­ţionale cu 20% faţă de nivelul prevăzut în buget, în timp ce majorarea volumului de activitate a generat venituri mai mari.

Eximbank şi-a mărit cu 36% expunerea faţă de clienţi asumată în nume şi cont propriu faţă de semestrul întâi din 2010, în timp activitatea în numele şi contul statului a crescut cu 40%.

"Garanţiile continuă să înregistreze cea mai bună dinamică în condiţiile în care totalul angajamentelor noi de garantare la finele lunii iunie era de aproape opt ori mai mare faţă de nivelul înregistrat la sfârşitul aceleiaşi luni din 2010", mai spune Costea. Oficialii băncii nu au precizat însă şi volumul total al garanţiilor acordate sau al expunerii faţă de clienţi.

Eximbank poate acorda în nume propriu credite pentru investiţii sau capital de lucru, precum şi finan­ţări pentru societăţile comerciale care derulează proiecte cu fonduri europene, ceea ce o pune în competiţie cu celelalte bănci comerciale.

În paralel, Eximbank vinde şi garanţii în contul statului, care pot fi accesate de companiile care nu au suficiente garanţii pentru a contracta credite de la băncile comerciale.

Prin schemele de ajutor de stat Eximbank mai poate vinde şi credite în lei cu dobândă subvenţionată (cu cinci puncte sub nivelul pieţei) sau poate oferi compensarea parţială a dobânzii plătite de firmele mici şi mijlocii la creditele contractate de la alte bănci.