Creşterea preţurilor de consum a erodat puternic câştigurile investitorilor din fondurile mutuale. Doar 23 de fonduri din 51 au bătut inflaţia

Autor: Roxana Daniela Pricop 12.07.2011

Mai puţin de jumătate din cele peste 50 de fonduri mutuale au reuşit să protejeze banii investitorilor de inflaţie şi să le aducă randamente real pozitive de peste 7,93% în ultimul an. Restul fondurilor nu au trecut testul inflaţiei, iar unele au adus pierderi investitorilor în ultimele 12 luni.

Un număr de 23 de fonduri mutuale din totalul de 51 de fonduri cu un istoric mai mare de 12 luni au înregistrat în intervalul cuprins între 30 iunie 2010 şi 30 iunie 2011 randamente de peste 7,93%, cât este rata anuală a inflaţiei anunţată pentru finele lunii iunie.

Altfel spus, investitorii în cele 23 de fonduri au mai mulţi bani în mod real decât au investit în urmă cu un an. Unii dintre aceştia au mai mulţi bani în cont cu până la 15,57%, cât a fost randamentul corectat cu rata inflaţiei înregistrat de cel mai performant fond mutual - fondul de acţiuni Certinvest XT Index.

Liga fondurilor care au bătut inflaţia în ultimele 12 luni este dominată de fonduri care au plasat cea mai mare parte a banilor investitorilor în acţiuni pe Bursă. În ultimele 12 luni, principalul indice bursier BET a crescut cu 16%, indicele celor cinci SIF-uri şi al Fondului Proprietatea a urcat cu 13,5%.

Din grupul celor 28 de fonduri care nu au trecut testul inflaţiei fac parte fie fonduri care au adus randamente mai mici de 7,93%, fie cele care au adus pierderi clienţilor investind în acţiuni mai puţin profitabile pe Bursă.

Fondurile monetare au picat în grup testul inflaţiei, cu randamente cuprinse într-un minim de 5,1% şi un maxim de 7,9%, sub rata anuală a inflaţiei de 7,93%. Altfel spus, inflaţia a mâncat randamentele aduse de fondurile monetare în ultimele 12 luni (30 iunie 2010-30 iunie 2011), iar investitorii în acest tip de fond au pierdut în ultimul an.

Situaţia este cu atât mai interesantă cu cât fondurile monetare, şi nu cele cu acţiuni în portofoliu, au fost preferatele investitorilor în ultimul an. Fondurile monetare au atras de la investitori aproape un miliard de lei doar în ultimul an, popularitatea crescută a acestor fonduri datorându-se gradului redus de risc şi marketingului agresiv făcut de reţele bancare de vânzări. Scăderea dobânzilor plătite de bănci pentru depozite a fost principalul factor care a tras în jos randamentele aduse de acest tip de fonduri.

Nici fondurile de obligaţiuni nu stau mai bine: singurul fond din această categorie care a bătut inflaţia este OTP Obligaţiuni, fond ce a funcţionat mare parte din ultimele 12 luni ca fond diversificat cu acţiuni în portofoliu.

Pariul pe acţiuni nu a fost câştigător pentru fondurile Active Dinamic, FON, Omnitrust şi Omninvest, care au adus investitorilor pierderi cuprinse între minus 3,5% şi minus 21,5% în ultimele 12 luni. Cea mai mare pierdere din piaţă, de minus 24%, a fost înregistrată de fondul denominat în euro Audas Piscator. După primele şase luni de ani, fondurile mutuale intră în lunile de vacanţă cu o avere de 6,718 miliarde de lei, fiind mai bogate cu 22,4% faţă de începutul anului. Portofoliul de clienţi a crescut până la 235.418, mai mulţi cu 6% faţă de începutul anului.

Cel mai mare administrator de fonduri mutuale rămâne societatea Erste Asset Management, cu active nete în gestiune de circa 2,609 mld. lei la finele lunii iunie, însă principalul competitor Raiffeisen Asset Management ocupă primul loc în clasamentul pe total active în administrare, care alături de fonduri mutuale include şi fonduri închise de investiţii şi portofolii individuale de investiţii. Raiffeisen Asset Management este liderul industriei locale de administrare de active cu un portofoliu de 2,696 mld. lei.