Investitorii britanici: Corupţia în România, la un nivel scandalos

Autor: Ioan Dornescu 12.07.2011

Problema corupţiei scandaloase în aspectele care ating activităţile curente, lipsa strategiilor pe termen lung ale partenerilor locali şi starea infrastructurii sunt principalele probleme cu care se confruntă investitorii britanici în România, susţine Raymond Breden, noul preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice (British Romanian Chamber of Commerce, BRCC, şi totodată director al companiei de audit şi consultanţă KPMG ).

Problema corupţiei la nivel instituţional revine în discursul oamenilor de afaceri străini şi al diplomaţilor la nici două săptămâni după ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a afirmat că unele companii americane care au investit în România se plâng că oficiali români le cer mită.

"Cred că este scandalos să trebuiască să dai mită pentru un doctor. (...) Este inacceptabil ca pentru acţiunile de rutină să fie nevoie să dai mită", a susţinut ieri pe un ton categoric Raymond Breden.

Marea Britanie este al zecelea investitor străin în România, stocul investiţiilor fiind, la 31 octombrie 2010, de 816 mil. euro (2,9% din totalul investiţiilor străine în România).