Scăderea inflaţiei sub 8% a dat peste cap previziunile analiştilor. Surpriza a venit de la legume

Autor: Mihaela Claudia Medrega 12.07.2011
Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dus la scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai, astfel că România a înregistrat deflaţie pentru prima dată în ultimii doi ani, iar rata anuală a inflaţiei a coborât sub pragul de 8%.


Evoluţia preţurilor produselor alimentare nu a contenit să-i ia prin surprindere pe analişti în acest an, dar şi pe BNR. Dacă până în mai ascensiunea preţurilor la produsele alimentare a fost subestimată, în iunie a surprins- de această dată pozitiv - scăderea preţurilor la alimente cu preţuri volatile.

Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunară de 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%, surpriza venind atât dinspre magnitudinea deflaţiei preţurilor alimentelor, cât şi din devansarea momentului în care a început.

"Datele privind inflaţia sunt mult mai bune decât aşteptările. Factorul esenţial a fost evoluţia preţurilor volatile, pe care nimeni nu le-a estimat corect. Surpriza a venit de la preţul legumelor care a scăzut foarte mult. Dacă în 2010 cartoful crea probleme pe inflaţie, acum a ajutat inflaţia. Preţul cartofilor a scăzut mult", a comentat Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedintele Consiliului Fiscal.

Preţurile produselor alimentare au scăzut în iunie cu 1,3%, în special ca urmare a ieftinirii cartofilor cu 12%. Rata anuală a inflaţiei a coborât la 7,93%.

Toată lumea se aştepta ca maximul inflaţiei să fie atins în iunie, însă vârful a fost în mai, astfel că atitudinea BNR "de aşteptare", de menţinere a dobânzii -cheie pare să fi fost corectă. Scumpirea produselor alimentare, în special a fructelor şi cartofilor, a dus rata anuală a inflaţiei la 8,41% la sfârşitul lunii mai, după ce rata lunară s-a situat la 0,21%.

Dumitru nu crede că deflaţia este un fenomen în România, situaţia fiind temporară, generată acum de preţul la legume şi fructe.

Perioada cea mai susceptibilă de deflaţie este iulie-august, când se manifestă maximul de producţie ce duce preţurile în jos. Cea mai recentă scădere a preţurilor de consum a avut loc în luna august 2009, când produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

"Rata inflaţiei a scăzut în iunie datorită reducerii puternice a preţurilor alimentare, mai precis a ieftinirii legumelor cu peste 11% faţă de luna mai. Surpriza vine din magnitudinea deflaţiei preţurilor alimentare şi din momentul în care aceasta începe - iunie faţă de iulie-august în alţi ani", a comentat Dan Bucşa, economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank.

Proces moderat de dezinflaţie

Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank, spune că în ciuda acestei scăderi a preţurilor în luna iunie, se aşteaptă la un proces moderat de dezinflaţie, având în vedere continuarea trendului de creştere a inflaţiei core 2, ceea ce denotă că se menţin presiunile inflaţioniste în ciuda deficitului de cerere agregată.

"În luna iulie inflaţia anualizată va scădea sub nivelul de 5,5 % an/an, pe seama disipării efectelor induse de majorarea TVA-ului, însă în lunile următoare inflaţia anualizată ar putea stagna sau chiar să crească uşor, mai ales în trimestrul patru, pe seama evoluţiei preţurilor la materii prime, cereale şi efectele majorării preţurilor administrate".

Totuşi, dacă nu apar şocuri importante din zona cursului de schimb, evoluţia preţu­rilor la materii prime sau alimente, inflaţia anualizată s-ar putea situa în jurul nivelului de 5%, la sfârşitul anului, ceea ar deschide calea spre relaxarea politicii monetare în ultimul trimestru al anului 2011, având în vedere şi persistenţa deficitului de cerere agregată, afirmă Hăncilă. Rata anuală a inflaţiei care exclude preţurile volatile alimentare, pe cele administrate, ale combustibililor, tutunului şi băuturilor alcoolice (core 3) a rămas neschimbată faţă de luna mai (4,8%), în afara intervalului din jurul ţintei de inflaţie de 3%, aminteşte Bucşa.

"În ciuda cererii interne slabe, dezinflaţia este încetinită mai ales de rigidităţi structurale şi de anticipaţii pesimiste ale consumatorilor cu privire la inflaţia viitoare. Impactul creşterii TVA în iulie 2010 va dispărea din calculul inflaţiei începând cu luna viitoare, ceea ce înseamnă că ratele anuale ale inflaţiei vor coborî spre 5,5% în cazul IPC şi spre 3,5% în cazul core3. Cu toate acestea, şansele atingerii ţintei de inflaţie de 3% în 2011 rămân nule, mai ales că reducerea preţurilor alimentare ar putea fi compensată spre sfârşitul anului de majorarea tarifelor energiei termice prin eliminarea subvenţiei. Impactul asupra preţurilor de consum este estimat de misiunea FMI la 0,5 - 0,6 puncte procentuale". În acest context, Bucşa consideră că reducerea ratei dobânzii de politică monetară până la finele anului este puţin probabilă.

BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu mai mult de un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%. Având în vedere evoluţia inflaţiei din iunie, analiştii au adus în discuţie şi posibilitatea revizuirii prognozei de inflaţie spre 4,3-4,5%.

În acest an banca centrală a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.

Ce a influenţat inflaţia în luna iunie