Operatorii presează UE: cine oferă video pe net să plătească

Autor: Adrian Seceleanu 13.07.2011

Operatorii de telecomunicaţii din Europa ar trebui să fie liberi să-şi dezvolte noi modele de business şi să pună în practică inclusiv ideea controversată de a taxa furnizorii de conţinut online pentru livrarea acestuia către consumatorii finali, potrivit unui raport pe care giganţii telecom din UE se pregătesc să-l înainteze executivului comunitar, scrie Financial Times.

Propunerile din acest raport, realizat de directorii executivi ai Alcatel Lucent, Deutsche Telekom şi Vivendi, au fost formulate ca răspuns la temerile Comisiei Europene că ambiţioasele ţinte ale UE în ce priveşte mărirea vitezei şi acoperirii serviciilor de net mobil vor fi ratate pentru că operatorii nu vor face investiţiile necesare.

Raportul ar urma să susţină in­tenţiile operatorilor telecom de a taxa furnizorii de conţinut online care vor să le furnizeze clienţilor conţinut video la o calitate înaltă, potrivit unor persoane care au citit raportul şi citate de FT.

O asemenea taxă este respinsă puternic de suporterii aşa-numitei neutralităţi a internetului, inclusiv Google, care au insistat şi în trecut că furnizorii de internet trebuie să-şi obţină veniturile exclusiv de la clienţii companii sau persoane fizice.

Operatorii europeni spun însă că au nevoie de noi surse de venituri dacă va trebui să construiască reţelele de fibră optică necesare furnizării internetului de mare viteză cerut de UE. O estimare a companiei de consultanţă McKinsey a estimat costurile acestor reţele la 300 de miliarde de euro.