ING dă startul revizuirii prognozelor de inflaţie

Autor: Claudia Medrega 13.07.2011

ING Bank, care avea una dintre cele mai pesimiste estimări privind creşterea preţurilor de consum în 2011, a ajustat puternic prognoza de inflaţie, de la 6,1% la 4,7%, după anunţarea datelor pe iunie care au indicat diminuarea ratei anuale a inflaţiei sub 8%.

Factorii care au determinat modificarea prognozei sunt eroarea de estimare pentru inflaţia din iunie, decizia ANRE de a menţine preţurile la gaze pentru consumatorii casnici şi probabilitatea unui an agricol mai bun decât aşteptările, potrivit unui raport al băncii.

Ieftinirea surprinzătoare a produselor alimentare în iunie a dus la scăderea preţurilor de consum cu 0,3% faţă de luna mai. Analiştii economici anticipau pentru iunie o inflaţie lunară de 0,2%, în medie, şi o rată anuală de 8,5%. Rata anuală a inflaţiei a coborât însă la 7,93% de la 8,41% în mai.

"Prognoza include eliminarea subvenţiilor pentru încălzire, în toamna acestui an. În cazul în care subvenţiile pentru încălzire nu sunt eliminate, atunci rata anuală a inflaţiei ar putea coborî la un nivel mai scăzut, de 4,2%, la sfârşitul anului 2011", spune Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Analiştii ING anticipau preţuri mai mari în zona alimentelor, prognoză contrazisă de anul agricol bun, care i-a determinat să-şi reducă pentru a doua oară în acest an estimările privind preţurile alimentelor.

Pentru luna iulie, ING Bank prognozează coborârea inflaţiei anuale la 5,2%, după eliminarea efectului majorării TVA în aceeaşi lună a anului trecut, care a condus atunci la o creştere lunară a inflaţiei de 2,6%. În iulie 2011, preţurile ar urma să rămână stabile faţă de iunie.

Chideşciuc vede îmbunătăţirea inflaţiei ca fiind temporară, riscurile privind noua prognoză revizuită fiind în sensul creşterii, în principal din cauza preţurilor reglementate.

ING anticipează că inflaţia va coborî la un minim de 3,3% în martie 2012, datorită producţiei agricole foarte bune, în special pentru legume, dar şi ca urmare a efectelor de bază. Însă, inflaţia va urca din nou, urmând să ajungă la sfârşitul anului viitor la 4,8%. Cea mai redusă rată a inflaţiei, de 3,7%, s-a înregistrat în România în martie 2007, datorită unui an agricol bun în 2006 şi aprecierii leului faţă de euro, potrivit analiştilor ING.