(P) Născuţi învingători

Ziarul Financiar 13.07.2011

Lojele sunt ocupate, uralele nu mai contenesc, chiar şi cel mai îndepărtat loc din arenă e ocupat. Pentru că se apropie momentul în care campionul urmează să-şi primească trofeul. E lanţul de secunde în care jucătorul sau jucătoarea, asemenea unui artist, e cuprins de emoţii. Şi-a păstrat calmul de neînchipuit timp de 14 zile şi a legat victorie după victorie până în ultimul act! E punctul culminant, aproape de căderea cortinei... Puţin stânjenit, câştigătorul îşi primeşte trofeul şi urmează speechul. Uneori cu lacrimi în barbă, alteori cu zâmbet larg ce poate ilumina întreaga arenă. Reverenţe spre apropiaţi din depărtări, mulţumiri îndreptate spre adversarul din finală sau pur şi simplu istorisirea parcursului la competiţia respectivă. Cam aşa arată invariabil discursul unui campion la un turneu de Grand Slam, cam aşa apare epilogul la Australian Open, Roland Garros, Wimbledon sau US Open. Exact cvartetul ce ispiteşte orice jucător de tenis, careul pentru care se consumă ani de antrenament, tone de sudoare, sute de rachete rupte şi mai presus de toate sacrificii interminabile ale părinţilor. Dar sita cerne şi doar câţiva aşi ai sportului alb ajung să ia caimacul la turnee de asemenea calibru. Unii o fac doar o dată în carieră, iar alţii devin adevăraţi zei ai tenisului mondial!

Campioana din Mannheim

Dar cine sunt cei mai buni dintre cei mai buni? Actorii care au intrat mereu în atmosfera descrisă mai sus. Poate bănuiaţi, poate... nu. Ei bine, la feminin, în Era Open (la simplu), nemţoaica Steffi Graf (42 de ani) a adunat nu mai puţin de 22 de titluri de Grand Slam, performanţă ce o aşează pe primul loc în topul jucătoarelor care au triumfat la tradiţionalele competiţii. Undeva, la distanţă, pe poziţia secundă, cu 18 trofee, se poziţionează Chris Evert şi Martina Navratilova, iar detronarea soţiei lui Andre Agassi de către acestea două pare imposibilă, întrucât cariera lor a luat sfârşit. Să o clintească cineva pe Steffi de pe cea mai înaltă treaptă a topului all-time!? Nu pare a fi ceva realizabil în viitorul apropiat! Chiar dacă ocupanta locului patru se află în activitate. La 29 de ani însă, Serena Williams (13 trofee) pare a nu mai avea forţa necesară de a-şi croi drum până în ultimul act al turneelor de anvergură, repetatele accidentări sau jocul previzibil (conform unor specialişti) barându-i drumul spre atingerea de noi performanţe răsunătoare. Dar revenim la Steffi pentru a puncta titlurile obţinute în turneele de Grand Slam: patru la Australian Open, şase la Roland Garros, şapte la Wimbledon şi cinci la US Open între 1986 şi 1999! Momentul de glorie al vedetei născute în Mannheim (377 de săptămâni consecutive lider WTA) s-a consumat în 1988! În acel fabulos an, Steffi a ridicat deasupra capului trofeele de la toate cele patru turnee de Grand Slam, impunându-se chiar şi la Olimpiada de la Seul! O sportivă completă, cu rezistenţă de robot, viteză de sprinteră de 100 m şi serviciu teleghidat (izbea mingea cu 180 km/h), o campioană ale cărei dueluri cu Martina Navratilova, Gabriela Sabatini sau Monica Seleş vor servi drept exemple de tenis pur pentru orice fetiţă ce îşi ţine în termonbag toate visurile legate de culmile circuitului WTA.

Mister Perfect

Ţeluri înalte au şi puştii ce-şi decorează pereţii dormitorului cu postere cu Sampras, Agassi, Nadal, Djokovic sau… de cele mai multe ori cu chipul lui Roger Federer (30 de ani). Pentru că elveţianul este considerat de mulţi drept cel mai bun jucător din istorie. Iar cifrele reci spun totul! Într-un top al tenismenilor care şi-au adjudecat cele mai multe titluri în turneele de Grand Slam (Era Open), "Swiss Maestro" polarizează toată atenţia! A strâns pe parcursul a şapte sezoane (2003-2010) 16 titluri, cu două peste americanul Pete Sampras (14) şi la cinci lungimi de ocupantul poziţiei a treia, suedezul Bjorn Borg (11). Şi dacă deja cunoaşteţi amănuntul că Federer a cucerit laurii în toate cele patru turnee, vă spunem totuşi că Mister Perfect s-a impus o dată la Roland Garros, de sase ori la Wimbledon, de cinci ori la US Open şi în patru rânduri la Melbourne! Şi după lecturarea acestor statistici, probabil vă întrebaţi dacă supremaţia fostului lider mondial în topul mai sus menţionat este ameninţată de oamenii care l-au strâns uşa în ultimii ani… În loc de încheiere, menţionăm că Rafael Nadal (25 de ani) deţine în palmares zece titluri, iar noul nr.1 ATP, sârbul Novak Dkokovic (24 de ani), doar… trei! Dacă va fi vreodată Federer dat jos din fotoliul de lider al ineditei ierarhii… probabil că o vor afla doar nepoţii noştri.

Informatii despre achizitionarea biletelor pe: www.bcropen.ro/ro/ghid/bilete