Aprecierea francului elveţian le face viaţa mai grea est-europenilor

Autor: Bogdan Cojocaru 14.07.2011

Francul elveţian s-a apreciat la valori record în raport cu monedele din Europa de Est, dând bătăi de cap celor care şi-au cumpărat casele cu credite în franci în perioada de boom economic atraşi fiind de dobânzile mici, scrie Bloomberg.

De la începutul anului, francul s-a apreciat faţă de majoritatea monedelor, în condiţiile în care investitorii caută investiţii sigure pentru a se proteja de criza datoriilor din Europa. Zlotul, spre exemplu, a pierdut peste aproape 14% din valoare în faţa francului în această perioadă, potrivit The Wall Street Journal.

În Ungaria, 63% din creditele ipotecare pentru lo­cuinţe erau denominate în monedă străină la sfârşitul lunii aprilie, iar la 100.000 de credite plăţile erau în întârziere, potrivit datelor băncii centrale. În Polonia, valoarea împrumuturilor pentru locuinţe denominate în franci totaliza 149,7 miliarde de zloţi (37 mld. euro) la finele lunii mai, reprezentând 53% din ipotecile active - deţinute de 700.000 de debitori. "Acest portofoliu de credite substanţial reprezintă un risc ma­jor pentru bănci", a afirmat Akos Kuti, analist al fir­mei de brokeraj Equilor Befektetesi.

În Polonia, mulţi debitori coche­tează cu ideea de a-şi ajusta ipotecile şi de a converti creditele denominate în franci în împrumuturi în zloţi. Unii analişti, precum Marcin Krason de la firma de consultanţă financiară Open Finance, consideră că această idee nu este bună. Având în vedere că zlotul are în faţa francului o putere mai mică decât a avut în urmă cu câţiva ani, rambursarea creditului vechi şi lua­rea unuia nou ar fi costisitoare.

Tot­odată, banca centrală elveţiană nu va majora în viitorul apropiat dobân­zile pentru a evita aprecierea exage­rată a fran­cu­lui, în timp ce dobânzile din Polonia vor creşte cu încă 0,5% anul acesta. Guvernul ungar s-a angajat într-o campanie de a-i proteja pe cei care au credite în monedă străină care nu-şi pot onora obligaţiile de plată în spe­cial din cauza deprecierii forin­tului.

Astfel, în mai executivul şi băn­cile comerciale au convenit un plan de a fixa temporar cursul de schimb al fran­cului.

În România, în mai restanţele populaţiei la creditele în alte monede decât leul, euro sau dolarul american - categorie dominată de francul elveţian - au urcat cu aproape 10% (în lei), depăşind în premieră pragul de un miliard de lei. Creşterea reflectă parţial aprecierea francului. Exprimate în franci, restanţele au făcut un salt vizibil, de 4%, până la 315 milioane de franci.