Şeful CFR Călători, demis de către Anca Boagiu

Autor: Mirabela Tiron 14.07.2011

Liviu Cristian Pescăraşu, directorul general al companiei de stat CFR Că­lă­tori, cu pierderi de 20,6 mil. euro la afaceri de 468 mil. euro anul trecut, a fost demis din funcţie de către ministrul transporturilor şi infrastruc­turii Anca Boagiu din cauza unor "nereguli" la procedurile de achiziţie publică.

"Nu voi tolera în minister sau la oricare dintre unităţile din subordine derularea de proceduri de achiziţie care nu respectă regulile de transparenţă şi liberă concurenţă. Pentru a ne asigura că banul public este eficient cheltuit trebuie să avem achiziţii care răspund unor necesităţi reale şi care asigură lucrări de calitate la preţuri concu­renţiale", a declarat Anca Boagiu.

În urma unui control la compania de stat CFR Călători s-au constatat ne­re­guli în fundamentarea preţului pen­tru o achiziţie privind repararea de auto­motoare, precum şi absenţa avizelor de la autorităţile în domeniu pentru docu­mentaţia tehnică, conform procedu­rilor. Procedura de achiziţie publică a fost blocată. Liviu Pescăraşu a fost numit la conducerea companiei de stat în martie 2009 de către fostul ministru al transporturilor Radu Berceanu.

De când a preluat conducerea Mi­nisterului Transporturilor şi Infra­structurii, Boagiu a demis mai mulţi şefi de la companiile de stat din subordinea ministerului pe care îl conduce. În septembrie 2010, Anca Boagiu a demis-o din cauza managementul de­fectuos pe Dorina Tiron din funcţia de director general al Companiei Naţio­nale de Autostrăzi şi Drumuri Naţio­nale din România (CNADNR)- com­panie cu un buget de venituri şi cheltuieli de 1,8 mld. de euro în 2010.

În octombrie anul trecut, Boagiu i-a demis şi pe directorul general de la Au­to­ritatea Română Rutieră (ARR), Iancu Crăciunoiu, şi pe directorul ge­neral al Registrului Auto Român (RAR), Daniel Patentaşu, din cauza lipsei de implicare a celor doi în efec­tuarea controalelor eficiente privind siguranţa traficului.