Cât îi costă pe expaţi să stea în Bucureşti? Topul celor mai scumpe oraşe pentru expaţi

Autor: Adelina Mihai 14.07.2011

Bucureştiul se află pe locul 152 în topul celor mai scumpe oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai ieftin anul acesta decât anul trecut (când se afla pe locul 119), arată cel mai recent studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer, parte a grupului Marsh&McLennan Com­panies.

Cel mai scump oraş din lume pentru expaţi în 2011 este, la fel ca în 2010, Luanda, capitala statului sud-african Angola. Pe locul doi se află Tokio (Japonia), iar următoarele poziţii sunt ocupate de N'Djameda (capitala statului Ciad din Africa Centrală), Moscova (Rusia) şi Geneva (Elveţia).

În România lucrează aproximativ 20.000 - 30.000 de expaţi, potrivit estimărilor fir­melor de mutare, însă înregistraţi în sta­tisticile ambasadelor ca angajaţi străini sau diplomaţi figurează doar jumătate, adică aproximativ 15.000, pentru că mulţi au afaceri proprii.

Nikos Kotzias, executivul grec care ocupă funcţia de director general al Druck­farben România (producătorul de vopsele Kraft Paints, care are o fabrică în România), spune că, prin comparaţie cu Atena (aflată pe locul 53 în topul celor mai scumpe oraşe din lume), Bucureştiul nu este un oraş scump.

"Deşi lucrurile se schimbă mult - în Ate­na preţurile scad semnificativ din cauza situaţiei economice şi a incertitudinii, pe când Bucureştiul îşi continuă dezvoltarea. Per total, costul vieţii este mai mic decât în Atena dacă luăm în considerare chiria, preţul benzinei, mâncarea şi cheltuielile de bază. Principala problemă în Bucureşti este legată de discrepanţa dintre preţ şi serviciile oferite. De multe ori, mă confrunt cu lipsa serviciilor de calitate chiar şi în hoteluri, res­taurante sau magazine care pretind tarife şi standarde mari", a spus Kotzias, care s-a stabilit în România din 2003. El locuieşte în zona de nord a Capitalei, într-un complex rezidenţial de apartamente din zona lacului Tei.

Brigitte Schmitt, o româncă care a locuit aproape toată viaţa în Germania şi care a revenit de curând în România (la finele lui 2009), spune că nu diferă foarte mult nivelul cheltuielilor de întreţinere din Bucureşti faţă de cele din Frankfurt.

"Serviciile, în general sunt mai bune şi la un preţ mai bun decât în Vest. Spre exemplu, preţurile pentru motorină şi benzină sunt cu 10 - 15% mai reduse în Ro­mânia decât în Frankfurt. Totuşi, costurile pentru alimentele de bază, precum lapte, unt sau iaurt, au acelaşi nivel ca în Frankfurt, lucru care m-a uimit, având în vedere că puterea de cumpărare din România nu este la nivelul celei din oraşele mari din Vest", a spus Schmitt, care în prezent este partener în cadrul companiei Oasis Shopping Center Services, parte a grupului de dezvoltare retail Oasis Development. Studiul Mercer a fost realizat pe un eşantion de 214 ţări de pe 5 continente şi a luat în calcul preţurile comparative plătite de expaţi pentru cazare, transport, alimente. îmbrăcăminte sau activităţi de recreere.

Explicaţia pentru clasarea capitalei Angolei pe locul întât în topul celor mai scumpe oraşe din lume este că oraşul Luanda s-a confruntat cu un import masiv de muncitori şi executivi de top străini, de când ţara a devenit cel de-al doilea mare producător de petrol din Africa Sahariană, după Nigeria. În plus, din cauza războaielor civile, infrastructura ţării a fost distrusă, iar până la 90% din alimente sunt importate. Potrivit informaţiilor firmelor de relo­care, cele mai mari cheltuieli în cazul relo­cării unui expat în Bucureşti sunt cele cu lo­cuinţa (care pornesc de la 2.000 de euro/lună şi pot ajunge până la 7.000 de euro/lună), şcola­rizarea copiilor (care poate ajunge până la 20.000 de euro pe an) şi obligaţiile fiscale aferente salariului expatului.