Concurenţa promite pentru la toamnă rezultatele investigaţiei privind atacul speculativ asupra leului din 2008

Autor: Claudia Medrega 15.07.2011

Consiliul Concurenţei nu va avea milă faţă de cartelurile care fixează preţurile, iar până la sfârşitul verii intenţionează să finalizeze investigaţia începută în urmă cu aproximativ trei ani pe piaţa bancară, respectiv cea de pe piaţa combustibililor, susţine conducerea instituţiei.

"Consiliul Concurenţei are 70 de investigaţii deschise, dintre care 30 ar putea să fie soluţionate în acest an. Din cele 30, avem 12 investigaţii care sunt mai vechi de trei ani şi acestea reprezintă prioritatea noastră. Primul caz pe care dorim să îl soluţionăm este o investigaţie pe piaţa combustibililor. O altă investigaţie vizează piaţa bancară", a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei la conferinţa "Mediafax Talks about Competition".

El a explicat că investigaţiile pe piaţa combustibililor şi pe cea bancară vor fi finalizate în această vară, iar în toamnă vor fi făcute publice rezultatele.

Prima anchetă derulată de Concurenţă în sectorul bancar, declanşată pe fondul suspiciunilor privind o posibilă tentativă de manipulare a dobânzilor pe piaţa monetară în timpul turbulenţelor din octombrie 2008, a adus două amenzi mari pentru BRD-SocGen şi Raiffeisen. Însă, sancţiunile nu au legătură cu fondul investigaţiei, ci vizează comportamentul din timpul investigaţiei - îngreunarea accesului la informaţii şi furnizarea de date eronate.

"Nu mă bucur când investigaţiile durează mult. Însă, cazul pieţei bancare a fost complicat, este vorba de entităţi mari, sunt multe documente, a fost nevoie să se înţeleagă modul de funcţionare al trezoreriilor. Ne consultăm şi cu Comisia Europeană. Le vom trimite raportul", a explicat Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte investigaţia pe piaţa combustibililor, datele preliminare ale Consiliului nu au arătat că firmele petroliere din România au încălcat legea în privinţa creşterii preţurilor la carburanţi, fiind necesar să se dovedească faptul că s-a creat o înţelegere pentru creşterea preţului.

Consiliul Concurenţei intenţionează să înfiinţeze cu ajutorul Băncii Mondiale o divizie specializată care va investiga cartelurile care fixează preţurile, a spus Valentin Mircea, membru în plenul Consiliului. "În privinţa carte­lurilor pe fixare de preţ, Consiliul Concurenţei nu va avea nicio milă. Va fi toleranţă zero. Vom înfiinţa o divizie specială pe carteluri în colaborare cu Banca Mondială. Avem ambiţia de a demonta cât mai multe din cele care există pe piaţă".

La rândul lui, şeful Consiliului a afirmat că este nevoie de atenţie pentru a vedea dacă sub masca consorţiilor există posibilitatea de a avea de-a face cu un cartel. "Consiliul Concurenţei nu a fost foarte agresiv până acum pe cazurile de poziţie dominantă. Sunt un fan al privatizărilor. Nu cred în sectorul de stat. Este bine să existe companii private. Nu acceptăm discriminări. Suntem foarte pro piaţă. În privinţa privatizărilor trebuie analizată pe de-o parte concentrarea economică, iar pe de altă parte trebuie să ne uităm la condiţiile de privatizare. Totodată, trebuie să nu lăsăm instituţiile publice să distorsioneze piaţa."

În ceea ce priveşte abuzul de poziţie dominantă, Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţa locală, au fost amendaţi în februarie cu 63 mil. euro, cea mai mare amendă dată vreodată de instituţie.

Chiriţoiu şi-a exprimat speranţa că odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse legislaţiei concurenţei termenul de soluţionare a investigaţiilor ar putea să scadă de la doi ani la câteva luni. "Legea ne ajută să ne ocupăm de cazurile mai complicate şi astfel impactul va fi mai mare în economie. În loc să aşteptăm doi ani pentru o investigaţie şi eventual alţi trei în instanţă, putem ajunge la un termen de câteva luni pentru soluţionare."

În 2010, Consiliul a sancţionat 49 de firme şi o asociaţie - CECCAR.

Ce s-a modificat în legea concurenţei