Brokerii cred că oferta Petrom va dicta direcţia Bursei pe timp de vară

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax 18.07.2011

Adrian Tod, directorul de tranzacţionare al Rombell Securities, este de părere că un even­tual succes al ofertei prin care statul vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP) va capta atenţia multor investi­to­ri străini, care vor începe să ia poziţii pe piaţa de capital din România.

"Eu cred că ar fi fost antrenantă o eventuală comunicare zilnică a nivelului subscrierilor la oferta Petrom, în caz pozitiv mulţi speculatori urmând să fie atraşi de această oportunitate. Succesul sau un eventual insucces, nedorit de nimeni, cred că va dicta direcţia pieţei pe timpul verii", a declarat Tod. Bursa a avansat vineri cu 0,33%, fiind dusă pe creştere chiar la închidere de acţiunile BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP) şi Trans­gaz (TGN), însă titlurile Fondului Proprietatea (FP) au con­ti­nuat să domine lichiditatea.

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, puţinii jucători prezenţi la tranzacţionare luând deciziile de investiţii în funcţie de linia uşor descendentă a burselor externe. Pe plan extern, investitorii se tem că rezultatele testelor de stres din sectorul bancar, care vor fi prezentate în după-amiaza zilei, ar putea aduce surprize neplăcute.

Totuşi, chiar la închidere unele ordine de cumpărare introduse pentru acţiunile BRD, Banca Transilvania, OMV Petrom şi Transgaz au dus pe creştere principalii indici în care aceste titluri sunt incluse.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, este în creştere cu 3,6% faţă de nivelul din 2010, iar indicele BET-FI, care reflectă evoluţia titlurilor SIF şi FP, se plasează cu numai 0,5%.

Tod spune că cei mai mulţi investitori preferă să adopte poziţii de aşteptare din cauza incertitudinilor de pe plan extern, unde nu este clar dacă criza datoriilor suverane ale unor state supraîndatorate din zona euro se va extinde şi către alte ţări, putând afecta astfel pieţele financiare.

"Totodată, un motiv pentru lichi­di­tatea redusă este perioada de vacanţă pe care o traversăm, care de regulă este marcată prin volume reduse pe toate pieţele. În plus, apar din ce în ce mai multe incertitudini legate de oferta de vânzare de la Petrom, unde lipsa totală de informaţii despre stadiul subscrierilor nu este bine văzută de piaţă.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,55%, la 0,387 lei, pe un rulaj de doar 483.000 de lei. Preţul de vineri este cu aproape 16% mai mic decât nivelul maxim cerut de stat pentru vânzarea acţiunilor, de 0,46 lei/titlu.

La finalul şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,78%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,96%.

"Cred că îmbunătăţirea ratingului de ţară va avea pe termen mediu-lung efectul unei prezenţe mai vizibile a investitorilor străini pe piaţa noastră, deoarece aceştia iau poziţii numai după ce analizează piaţa vizată. Un alt factor care poate stimula interesul investi­to­rilor străini, dar şi locali pentru tran­zacţionare este reprezentat de utilizarea conturilor globale pentru cât mai multe acţiuni de la BVB, întrucât va fi posibilă existenţa mai multor market makeri şi asta va contribui implicit şi la creşterea lichidităţii", a explicat Tod.