Politicienii britanici au pornit cruciada împotriva mogulului media Rupert Murdoch

Autor: Catalina Apostoiu 18.07.2011

Ed Milliband, liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, a cerut divizarea imperiului media britanic deţinut de Rupert Murdoch în cadrul unei intervenţii dramatice în scandalul privitor la ascultarea telefoanelor care a dus la închiderea tabloidului News of The World şi la ratarea preluării BSkyB de către News Corp, scrie The Guardian.

Liderul laburiştilor cere un acord la nivelul tuturor partidelor cu privire la noi legi în domeniul proprietăţii media, care ar reduce actuala cotă de piaţă deţinută de Murdoch, argumentând că acesta are "prea multă putere asupra vieţii publice britanice".

Miliband spune că abandonarea de către News International a ofertei pentru BSkyB, demisia directorului executiv Rebekah Brooks şi închiderea News of the World nu sunt suficiente pentru reclădirea încrederii publicului.

Liderul Partidului Laburist susţine că actualele reglementări privitoare la proprietatea media sunt depăşite. "Cred că trebuie să ne atragă atenţia situaţia în care o persoană poate deţine peste 20% din piaţa ziarelor, platforma Sky şi Sky News", a declarat Milliband.

"Cred că o astfel de situaţie nu este sănătoasă, pentru că puterea prea mare aflată în mâinile unei singure persoane a dus clar la abuzuri în cadrul organizaţiei lui Murdoch", a declarat Milliband.

În urma apelului oficialului britanic pentru divizarea imperiului de 80 de ani deţinut de Murdoch, reprezentanţii companiei News Corp. au lansat noi scuze pentru scandalul ascultării ilegale a telefoanelor în ziarele naţionale britanice, potrivit Bloomberg.

News International, divizia britanică de pu­blishing a News Corp., a declarat că este obligaţia acesteia să coopereze cu poliţia şi să ofere compensaţii celor afectaţi în urma scandalului. Publisherul s-a angajat să se schimbe şi a declarat că "scuzele pentru greşelile comise şi îndreptarea acestora reprezintă primii paşi" care pot fi făcuţi.

Rupert Murdoch, James Murdoch, fiul acestuia, şi Brooks urmează să fie audiaţi de un comitet de legislatori britanici pe 19 iulie.