​Morganti: Investitorii instituţionali cer discount. Noi facem tot posibilul să nu oferim discount la Petrom

Autor: Andrei Chirileasa 17.07.2011

Investitorii instituţionali cer în general un discount faţă de preţul din piaţă pentru a subscrie în oferte de acţiuni precum cea de la Petrom, spune Angelo Morganti, manager de equity - corporate finance în cadrul băncii de investiţii Renaissance Capital, care conduce consorţiul de intermediere al ofertei Petrom.

Morganti este unul dintre specialiştii implicaţi direct în cea mai mare tranzacţie din istoria bursei de la Bucureşti.

"Toate ofertele de vânzare de acţiuni din Europa (în cazul unor companii listate - n.red.) din ultimele luni s-au făcut la discount faţă de preţul acţiunilor din ziua anterioară anunţării ofertelor. Investitorii instituţionali vor să obţină un return imediat, vor să se asigure că nu pierd bani, sunt foarte pragmatici", a declarat Morganti, într-o conferinţă de presă organizată duminică de Renaissance Capital.

El a dat exemplu oferta OMV din una mai, care s-a realizat la un preţ cu 10% sub preţul de pe bursa din Viena din ziua anterioară anunţării ofertei şi cu 16% sub preţul maxim, de 33 de euro, anunţat.

"Investitorii instituţionali pornesc de la premisa că toate informaţiile (creşterea ratingului de ţară, evoluţia preţului ţiţeiului - n.red.) sunt incluse în preţul actual de pe piaţă. Ei vor un discount care să le acopere riscul pe care şi-l asumă intrând pe o piaţă pe care n-o cunosc prea bine, cu lichiditate mică", a mai explicat reprezentantul Renaissance.

Preţul acţiunilor Petrom înainte de anunţarea ofertei era de circa 0,4 lei, iar în ultima săptămână, cotaţia pe Bursă a scăzut la 0,387 lei. Preţul maxim de ofertă este de 0,46 lei.

Morganti: Facem tot posibilul să nu oferim discount

"Noi facem tot posibilul ca să nu oferim discount în oferta Petrom. Este în interesul statului şi al nostru ca preţul să fie cât mai mare", a declarat Morganti.

El spune însă că efectele pe termen lung ale ofertei sunt la fel de importante ca şi preţul pe care statul îl încasează acum.

"Oferta Petrom va pune România pe harta investitorilor străini pe termen lung. Nu e important doar câţi bani strângi din ofertă acum, ci şi impresia cu care rămân investitorii străini."

Preţul minim poate ajuta sau ucide oferta

Reprezentanţii Renaissance Capital au mai declarat că este posibil ca statul să anunţe un preţ de referinţă (preţ minim) al ofertei Petrom până miercuri, şi că acest preţ poate fi decisiv în privinţa rezultatului final al ofertei.

"Un preţ nerealist va face ca tranzacţia să nu fie foarte reuşită şi ca investitorii străini să fie circumspecţi în viitoarele oferte ale statului", a explicat Morganti.

El nu a dorit să spună dacă Renaissance a făcut până acum vreo recomandare comisiei de privatizare privind preţul minim şi nici nu a oferit informaţii privind nivelul subscrierilor din ofertă. Subscrierile din oferta Petrom sunt secrete, primele date publice urmând să apară vineri, 22 iulie, după închiderea perioadei de subscriere. Atunci, ordinele de subscriere preluate de intermediarii locali (BT Securities, EFG Eurobank Securities şi Romcapital) vor fi centralizate, iar ordinele valide vor fi introduse în sistemul Bursei de Valori Bucureşti.

Tot atunci va fi stabilit preţul de vânzare a acţiunilor pentru fiecare tranşă în parte.