Galop de sănătate la Google: profitul şi veniturile cresc cu peste 30%

Autor: Ştefan Vrabie 18.07.2011
Gigantul online american a făcut în trim. 2 un profit net de 2,5 mld. dolari, în creştere cu 35%. Compania stă pe un munte de cash, aproape 40 de miliarde de dolari. Noul CEO spune că browserul Chrome şi sistemul de operare Android vor fi noile maşini de făcut bani ale companiei.


Veniturile Google au crescut cu 32% în trimestrul al doilea, la peste 9 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 35%, la 2,5 miliarde de dolari, depăşind şi cele mai optimiste estimări de pe Wall Street. Acţiunile companiei au crescut cu 12% datorită rezultatelor neaşteptat de bune, calmând temerile investitorilor că lupta de pe piaţa socializării online cu Facebook şi Twitter costă prea mult şi afectează creşterea, transmite Reuters.

Spoturile publicitare afişate odată cu rezultatele căutărilor online, combinate cu operaţiunile companiei pe piaţa de display advertising şi publicitate mobilă au contribuit cel mai mult la creşterea veniturilor, după primele trei luni sub conducerea noului director executiv Larry Page.

Totodată, debutul solid al Google+, reţeaua de socializare prin care Google vrea să detroneze Facebook, a generat un val de optimism.

Page a declarat într-o conferinţă cu analiştii că Google+ are, la numai două săptămâni de la lansare, peste 10 milioane de utilizatori deşi înscrierea se poate face momentan doar pe bază de invitaţie şi serviciul este încă în faza de teste. Google a angajat 2.450 de persoane în trimestrul al doilea, numărul total al angajaţilor urcând la 28.768.

Larry Page a sugerat că ritmul în care compania angajează ar putea încetini, deoarece decizia de la începutul anului de a mări salariile cu 10% a avut un impact neaşteptat de bun asupra loialităţii per­sonalului.

Pe lângă campania de angajări, Google a cumpărat şase companii în trimestrul al doilea.

La nivelul primelor şase luni, veniturile Google au crescut cu 29 de procente, la 17,6 miliarde de dolari, iar profitul net a urcat cu 13 procente, la 4,3 miliarde de dolari.

Larry Page, directorul executiv al Google, a spus că noua reţea de socializare Google+ are deja mai mult de 10 milioane de utilizatori după doar două săptămâni chiar dacă momentan înregistrarea este posibilă doar pe baza unei invitaţii. Page a declarat că GoogleĂ, care va concura cu Facebook şi Twitter pentru banii de publicitate şi pentru timpul utilizatorilor, este "un exemplu de obiectiv pe care mi l-am impus: un produs care este intuitiv şi simplu de utilizat".

"Azi văd mai multe oportunităţi pentru Google decât oricând, pentru că, fie că vreţi să ne credeţi sau nu, suntem abia la început cu ceea ce ne-am propus", a afirmat Page. El a mai subliniat că investiţiile companiei în sistemul de operare mobil Android şi browser-ul web Chrome vor "genera noi afaceri uriaşe pentru Google pe termen lung, la fel ca motorul de căutare".

Fondatorii Google şi-au mărit averea cu 4 mld. $ în câteva ore

Larry Page, directorul executiv al Google, şi-a adăugat aproximativ 1,9 miliarde de dolari la averea personală după ce compania a anunţat rezultate financiare peste aşteptările analiştilor pentru al doilea trimestru. Valoarea participaţiei lui Page în Google a crescut la aproximativ 16,25 mld. dolari. Şi cofondatorul Sergey Brin şi-a adăugat 1,8 mld. dolari la averea personală.

Page, care a preluat funcţia de CEO în luna aprilie, are ca obiectiv să ducă Google în segmente noi precum reţelele sociale sau comerţul electronic, menţinând în acelaşi timp poziţia de lider în piaţa de căutare online.

Google a beneficiat de cererea în creştere pentru serviciile sale de publicitate online, crescând preţurile într-un ritm mai rapid decât în trimestrul trecut. Google este şi cel mai folosit motor de căutare de pe piaţa locală, iar sistemul de publicitate online este folosit de mii de companii din România. Compania nu dă detalii despre veniturile din România, dar afacerile sale sunt estimate la milioane de euro.