Austriecii caută mai departe cumpărător pentru Volksbank România

Autor: Razvan Voican 18.07.2011

Banca austriacă Volksbank va con­tinua să caute un cumpărător pentru fi­liala din Ro­mâ­nia, după ce în noaptea de joi spre vineri a semnat cu ruşii de la Sberbank un acord de principiu pe baza că­ruia urmează să vândă restul afa­ce­rilor diviziei sale regionale Volksbank International.

"Vrem să vindem banca din Româ­nia", a declarat Gerald Wenzel, CEO al Volks­bank, citat de presa austriacă. El a pre­cizat că odată încheiat acordul cu ru­şii pentru celelalte subsi­dia­re din re­giu­ne, austriecii nu mai văd motive de gra­bă pentru găsirea unui alt cumpărător.

De asemenea, bancherul austriac nu a dorit să explice de ce România a fost exclusă din tranzacţia cu ruşii, afir­mând că ar trebui întrebată Sberbank.

Ultimul preţ vehiculat la Viena pen­tru activele Volksbank Interna­tio­nal, mai puţin cele din România - adică însumând circa 8,8 mld. euro - era de 570 mil. euro, însă Wenzel a negat suma, spunând că este prea mică. Oricum, tranzacţia dintre Volks­bank şi Sberbank va fi cea mai impor­tan­tă afacere de pe piaţa bancară din re­giu­ne din ultimii ani. Dincolo de va­loare, va marca intrarea în forţă a ban­che­rilor ruşi în Europa Centrală şi de Est.

German Gref, CEO-ul gigantului rus Sber­bank, a spus că subsidiarele pre­luate de la Volks­bank International - care acoperă Slovacia, Cehia, Unga­ria, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţe­go­vina, Serbia şi Ucraina - vor folosi drept bază pentru viitoarea expan­siune în Europa. România rămâne - cel puţin deocam­da­tă - o pată albă pe harta regională a ru­şi­lor. Gref a menţionat că sunt posibile noi achiziţii.

Tranzacţia cu austriecii ar urma să fie perfectată până la sfârşitul lunii, iar până la sfârşitul anului va avea loc trans­ferul efectiv al activelor.

Vânzarea Volksbank International va ajuta banca-mamă să-şi consolideze capi­talul, după ce a picat testul euro­pean de rezistenţă la stres. În acelaşi context, Volksbank urmează să-şi vân­dă şi participaţia minoritară la Raif­feisen International.

Astfel, banca ar putea să-şi susţină în continuare filiala locală, situată pe locul 8 în topul activelor la sfârşitul lui 2010, cu o cotă de piaţă de 5,8%.