Oferta Petrom a apărut în Financial Times. Pentru moment, pe ultima pagină. "O remarcabilă revenire economică!"

Autor: Roxana Pricop 18.07.2011

Renumita publicaţie britanică Financial Times numeşte oferta publică de vânzare prin guvernul român vinde jumătate din participaţia pe care o deţine la Petrom încă "o piatră pusă la ceea ce a fost o remarcabilă revenire economică".

La secţiunea de opinii intitulată Lex, de pe ultima pagină a publicaţiei, stă scris că vânzarea de către guvern a argintăriei de familie a fost dureroasă, dar nu la fel de dură ca tăierile bugetare care au urmat pachetului de salvare de 20 miliarde de euro din 2009, incluzând reduceri mari ale costurilor sociale şi o incredibilă tăiere cu 25% a salariilor din sectorul public.

"Medicamentul amar funcţionează. Iar acest lucru dă speranţe că corespondentul mai bogat şi mai occidental din Balcani, şi anume Grecia, îşi poate tăia drumul afară din capcana bugetară în câţiva ani.

Unora dintre greci nu le place să fie consideraţi "balcani", dar în ciuda gloriei de care s-au bucurat anticii eleni şi a unei industrii de turism mai avansate, din punct de vedere geografic şi istoric Grecia este mai balcanică decât România.

Deficitul bugetar al României a fost de 7,4% în 2009 când a avut nevoie de împrumutul salvator, jumătate din cât urma ulterior să se descopere că este gaura Greciei. Economia României s-a contractat cu peste 7% în acel an dar acum a ieşit din recesiune. Măsurile luate de guvernul român au fost extrem de nepopulare dar salvarea se vede la orizont. Iar România, la fel ca Grecia, trebuie să se lupte cu creşterea evaziunii fiscale, cu provocările demografice, politicile haotice şi cu moştenirea economiei socialiste.

Poate Grecia să facă la fel? România a avut două mare avantaje: o monedă ce a putut fi depreciată şi o datorie publică relativ mică raportată la economie. Pe de altă parte, Grecia se bucură de posibilele urmări ale unei default: primeşte un pachet de salvare mult mai mare comparativ cu dimensiunea economiei. Revenirea economică a României dă speranţe că, până şi în Balcani, acolo unde există dorinţă, poate exista şi o cale ", sunt cuvintele cu care editorialistul FT îşi încheie opinia.

Zilele trecute, Steven Jennings, şeful celei mai mari bănci de investiţii din Rusia, Renaissance, care coordonează oferta Petrom, a declarat că se poate spune că oferta Petrom este un succes dacă statul va obţine un preţ corect iar Financial Times va scrie în următoarele săptămâni pe prima pagină că statul român a atras un interes ridicat pentru cea mai mare privatizare din ultimii ani.