UPC îl contrazice pe şeful Consiliului Concurenţei: nu discutăm o fuziune cu RCS&RDS

Autor: Adrian Seceleanu 18.07.2011

Subsidiara locală a companiei americane UPC neagă, printr-o declaraţie transmisă luni prin e-mail, informaţiile publicate în media şi declaraţiile recente ale lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, potrivit cărora operatorul este în discuţii pentru vânzarea acţiunilor către românii de la RCS&RDS.

"În ultimele luni, au existat multiple speculaţii în piaţă şi zvonuri cu privire la o eventuală preluare a UPC de către RCS&RDS. Dorim să clarificăm această situaţie: UPC nu derulează niciun fel de discuţii cu RCS&RDS pe tema unei potenţiale tranzacţii. Singurul angajament al UPC este în faţa propriilor clienţi, acela de a le oferi servicii de televiziune, internet şi telefonie la cele mai înalte standarde", sună declaraţia oficială a UPC.

Ziarul Financiar a scris la finele lunii februarie că operatorul de telecomunicaţii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, este la un pas de a cumpăra rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piaţa de cablu.

Săptămâna trecută însă, preşedintele Consiliului Concurenţei din România, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că a avut discuţii cu jurişti ai RCS&RDS şi UPC în ceea ce priveşte impactul unei eventuale fuziuni, oferind astfel prima confirmare a zvonurilor care circulau pe piaţă.

Chiriţoiu a precizat că discuţiile cu reprezentanţii celor două companii au fost doar consultative şi au vizat implicaţiile unei astfel de tranzacţii asupra pieţei concurenţiale. "Ei vin şi spun: «Dacă aş face aşa, ce-aţi zice voi, vi s-ar părea OK treaba asta? Unde aţi avea semne de întrebare?»", a adăugat Chiriţoiu.

Şeful Consiliului Concurenţei a declarat că nu este "aprioric" împotriva preluării UPC de către RCS&RDS şi ar putea accepta că noua structură va avea o cotă de piaţă mai redusă dacă sunt luate în calcul şi alte canale de transmisie, precum antena sau internetul.

"Au fost discuţii şi cu o parte şi cu alta (RCS&RDS şi UPC - n.r.), însă nu există o notificare oficială de preluare. Eu nu ştiu să se fi semnat ceva".