Constructorii revin la cei 100.000 de oameni plecaţi din industrie

Autor: Adelina Mihai 20.07.2011
Constructorii au reînceput angajările pentru proiectele câştigate la începutul anului, după ce în ultimii doi-trei ani peste 100.000 de oameni au plecat din industrie.


Consultanţii apreciază că şi în cel de-al treilea trimestru al acestui an va avea loc o creştere moderată a numărului de anga­jaţi în sectorul construcţiilor, după ce companiile au raportat o previziune netă de angajare (diferenţa dintre procentul de angajatori care fac angajări în următoarea perioadă şi procentul celor care îşi vor reduce efectivul de salariaţi) de plus 27%.

Astfel, intenţiile de angajare ale constructorilor sunt cele mai optimiste din 2008 până în prezent. Creşteri considerabile ale acestui indicator, de 21%, respectiv 30%, sunt raportate atât comparativ cu trimestrul anterior, cât şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

"Începutul de an a fost modest din perspectiva dinamicii sectorului construcţiilor, cifra de afaceri s-a comprimat cu 4-5% faţă de anul anterior, iar în cei doi ani de criză declinul cumulat al afacerilor din construcţii a fost de 37%. Însă este probabil ca în următoarea perioadă să existe o dinamică pozitivă a angajărilor din construcţii", este de părere Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO). El se aşteaptă ca în acest an volumul afacerilor constructorilor şi numărul de angajaţi din domeniu să nu depăşească totuşi valoarea medie înregistrată pe parcursul anului trecut.

Studiul Manpower, realizat pe un eşantion de 765 de angajatori români din toată ţara, include date statistice privind previziunile de angajare din zece sectoare de activitate.

Angajatorii din toate sectoarele analizate prognozează o creştere a activităţii de angajare pe parcursul trimestrului trei al acestui an, în special cei din industria extractivă (cu o previziune netă de angajare de plus 34%). De asemenea, perspective puternice de angajare sunt anticipate şi în sectorul industriei prelucrătoare, cu o previziune de angajare de plus 27%. Prognoza pentru sectorul hoteluri şi restaurante se situează la nivelul de plus 25%, iar angajatorii din retail raportează o previziune de plus 22%. Deşi previziunile de angajare sunt cele mai optimiste din ultimii trei ani, majoritatea angajatorilor români (63%) spun că nu anticipează vreo schimbare în structura lor de salariaţi, adică nu vor face concedieri, dar nici angajări masive.

"Cu siguranţă există în continuare companii care fac disponibilizări din cauza neîncasării creanţelor, însă vor fi alte firme care vor face noi angajări pe fondul lucrărilor câştigate în acest an. Estimăm că cifra de afaceri din sector va fi la finele acestui an de 9,7 - 9,8 miliarde de euro, iar media numărului de angajaţi va fi de 320.000 - 330.000 pe timpul anului, iar la finele anului vom încheia cu un efectiv de 285.000 - 290.000 de angajaţi", adaugă preşedintele ARACO.


Unu din trei

Numărul de angajaţi din sectorul construcţiilor a scăzut la 289.100 de persoane la nivelul lunii februarie din acest an (aceasta fiind luna cu cele mai recente date disponibile), cu peste 134.000 de angajaţi mai puţini decât în mai 2008, când s-a înregistrat cel mai ridicat nivel al personalului din acest sector, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

"Faţă de anul trecut, simţim o cerere mai mare cu 15 -18% a numărului de joburi disponibile în sectorul construcţiilor, dar în această perioadă este normal să se facă mai multe angajări, pentru că începe sezonul pentru lucrări. Companiile cer de la poziţii specializate, pentru proiecte de fezabilitate, până la personal calificat sau necalificat", spune Minola Jac, PR & Marketing Manager în cadrul firmei de recrutare Gi Group.

Companiile au scos la concurs câteva sute şi chiar mii de joburi în domeniu pe site-urile de recrutare, iar cei care vor să se angajeze în construcţii au o plajă largă de oportunităţi, de la poziţii de reprezentanţi de vânzări până la funcţii de inginer, şef de atelier sau business unit manager.

Numai pe site-ul de recrutare E-jobs oferta de locuri de muncă în sectorul construcţiilor este de peste 1.200 de joburi, în timp ce pe site-ul Bestjobs oferta de joburi în construcţii este de 900 de locuri de muncă. Arabesque, Symmetrica, Yazaki, Lider CMC sau La­far­ge sunt doar câţiva din angajatorii care au scoase joburi la concurs.

Pentru candidaţii care vor poziţii de management în domeniul construcţiilor se găsesc joburi disponibile pe site-urile head-hunterilor sau pe reţeaua de socializare de business LinkedIn. Spre exemplu, firma de construcţii Quarry Cats îşi caută manager pentru fabrica din Tulcea, potrivit unui anunţ postat pe LinkedIn.


Salarii sub medie

Universităţile scot anual 1.800 de absolvenţi de facultăţi cu specializare în domeniul construcţiilor, iar anii de criză i-au făcut pe tinerii care visau să fie ingineri în construcţii să accepte să facă pentru o perioadă şi muncă voluntară într-o firmă de construcţii.

Citiţi materialul complet în revista BUSINESS Construct, www.zf.ro/business-construct


Ce mai puteţi citi în numărul din luna iulie al Business Construct: