Ştiri pe scurt business internaţional

Autori: Catalina Apostoiu , Marius Oncu 20.07.2011

Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, SocGen şi UniCredit ar putea resimţi presiuni din partea investitorilor în sensul majorării capitalului chiar dacă au trecut cu bine de testele de stres realizate în cadrul sistemului bancar european, scrie Bloomberg.

Uniunea Europeană ar putea impune băncilor mai mult de o triplare a nivelurilor minime ale capitalului de bază în condiţiile în care Michel Barnier, comisarul UE pe servicii financiare, va propune o lege de implementare a reglementărilor globale aprobate de Comitetul de la Basel cu privire la întărirea rezistenţei băncilor la şocuri, scrie Bloomberg. Băncile va trebui să strângă 423 mld. euro până în 2019.

Listări în valoare de aproape 10 mld. dolari au fost suspendate în prima jumătate a acestui an în Europa pe fondul volatilităţii pieţei şi nemulţumirii investitorilor cu privire la ultimele listări, generând un blocaj al IPO-urilor în Europa, potrivit Financial Times.

Bank of America, cea mai mare bancă din SUA, a raportat o pierdere de 8,8 mld. dolari în trimestrul al doilea, faţă de un profit de 3,1 mld. dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza costurilor unei înţelegeri pentru despăgubirea investitorilor în obligaţiuni ipotecare.

Parlamentul european va aproba legi pentru a asigura accesul la conturi bancare accesibile pentru toţi cetăţenii din UE în următoarele 18 luni dacă industria bancară nu va extinde în mod voluntar serviciile către cei 30 de milioane de adulţi din cadrul blocului care nu au acces la sector, potrivit Financial Times.

Germania intenţionează să impună o taxă băncilor elveţiene la care au depozite evazionişti germani din care să strângă până la 14 mld. euro, potrivit cotidianului Handelsblatt. Măsura face parte dintr-un plan al ministrului de finanţe Wolfgang Schaeuble pentru a recupera până în toamnă fonduri transferate în Elveţia din cauza evaziunii fiscale.

BCE ar putea fi dispusă să accepte drept garanţii obligaţiuni elene în cazul unui "default selectiv" de scurtă durată, a sugerat Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernator al instituţiei, scrie Bloomberg. "Există o gamă amplă de opţiuni şi definiţii, de la «default clar» la «default selectiv», «eveniment de credit» şi altele. Această situaţie trebuie studiată foarte serios. Există anumite propuneri care vizează un «default selectiv» de foarte scurtă durată, fără consecinţe negative majore", a spus Nowotny.