Gazprom a pus ochii pe benzinăriile Rompetrol. Kazahii spun că primesc mereu astfel de oferte

Autor: Roxana Petrescu 20.07.2011
Ruşii de la gigantul Gazprom, prin intermediul companiei petroliere sârbeşti NIS, le-au făcut kazahilor de la Rompetrol o ofertă de preluare pentru toate benzinăriile din România în urmă cu două luni. Kazahii au spus nu, dar propunerea arată cât de interesantă a devenit piaţa europeană pentru ruşi.


"Primim tot timpul propuneri, chiar şi pentru rafinăria Vega. În urmă cu două luni am primit o ofertă din partea NIS pentru pre­luarea tuturor benzinăriilor din România. Am spus nu", a declarat Saduokhas Meraliyev, directorul executiv (CEO) al Rompetrol. Şeful Rompetrol spune că nici măcar nu s-a ajuns la faza de negocieri, aşa că ruşii nu au venit cu un preţ concret pentru preluarea celei de-a doua reţele de ben­zinării ca mărime din România.

Pe de altă parte însă, Titov Buzescu, vicepreşe­din­tele Rom­pe­trol pe segmentul de retail, evaluează ben­zi­nă­riile pe care grupul le are în România la circa 500-600 mil. euro. Potrivit celor mai recente date disponibile, re­ţeua Rompetrol avea la finalul lunii martie 768 de staţii re­partizate astfel: 131 de staţii proprii, 158 de staţii par­te­ner, 126 de staţii mobile, 155 de baze interne şi 198 de cuve. Deşi propunerea ruşilor a fost refuzată, intenţia lor de a face o achi­ziţie majoră arată interesul ridicat pe care îl au pentru piaţa europeană. "Pentru ei este un pas logic, aşa cum este pentru noi extinderea în alte pieţe mai ales în contextul în care ai o capacitate de rafinare", a mai precizat Buzescu.

Una dintre cele mai recente tentative ruseşti de a pătrunde pe piaţa europeană a fost preluarea unui pa­chet de circa 20% de către Surgutneftegaz din acţiunile gru­pului petrolier ungar MOL. Şi această încercare a eşuat, ungurii anunţând recent că au reuşit să răscum­pere pachetul de acţiuni din mâinile ruşilor.

Turcia, a 13-a piaţă pentru Rompetrol

În ceea ce priveşte extinderea Rompetrol, unele dintre cele mai interesante pieţe ale momentului sunt Ucraina şi Turcia, mai ales în contextul în care kazahii mai au puţin şi finalizează investiţiile în creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia. "În următoarele câteva luni vom deschide o reprezentanţă în Turcia. Pe piaţa turcească, de la înce­putul anului s-a creat un deficit de produse prin faptul că toţi furnizorii ruşi tradiţionali au fost scoşi din piaţă odată cu trecerea la standardele euro 5. Odată cu creşterea capacităţii de rafinare de la Petromidia, putem spune că suntem în locul potrivit, la momentul potrivit. Suntem şi acum prezenţi în Turcia unde vindem produsele noastre către companii precum Shell sau Total", a mai spus Meraliyev. Turcia devine astfel cea de-a 13-a ţară în care grupul Rompetrol este prezent.

Cu ochii spre Europa, dar cu focus pe România

Rompetrol Rafinare (Petromidia) a început ultima fază a programului de creştere a capacităţii de pro­ce­sare, de la 3,8 milioane de tone la peste 5 milioane de tone de materie primă.

Valoarea investiţiilor aferente se ridică până în prezent la 234 de milioane de dolari, nivelul estimat fiind la peste 377 de milioane de dolari.

"Sperăm să terminăm totul în primul trimestru din 2012. Suntem cu aproape un an şi jumătate întârziere, dar este un proces complex.

După ce vom finaliza investiţiile din rafinărie, ne vom concentra pe extinderea pe pieţele din Europa de Vest. Cu toate acestea, Ro­mâ­nia va rămâne în con­tinuare piaţa ţintă pentru in­vestiţii", a mai spus CEO-ul Rompetrol.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de carburanţi din Ro­mânia, reprezentanţii Rompetrol spun că cererea îşi con­tinuă scăderea faţă de anul trecut, în primele şase luni fiind vândute cu 4-5% mai puţine vo­lu­me de car­bu­ranţi com­pa­ra­tiv cu pe­rioa­da similară din 2010. Acesta este deja al treilea an de scădere a pie­ţei pe­tro­liere. "Cre­dem că vom înre­gistra ceva pierderi şi anul aceasta, dar în 2012 vom ajunge la break-even", a mai precizat Meraliyev.

La nivel conso­li­dat, în primul tri­mes­tru al anului grupul Rom­pe­trol Rafinare a raportat afaceri de 1,07 miliarde de dolari (circa 760 de milioane de euro), în creştere cu 27%, şi pier­deri de 11,3 mil. do­lari (8 mil. euro), de cinci ori mai mici decât în primul trimestru al lui 2010. Raportările consolidate sunt con­form stan­dar­delor internaţionale de con­ta­bi­litate (IFRS).

Rompetrol Ra­finare Constanţa (RRC), compania care operează rafinăria Petromidia, a raportat în primul trimestru un profit net de 372 mil. lei (88 mil. euro), faţă de pierderi de 225 mil. lei (54 mi­l. euro) în pe­rioada similară a lui 2010, potrivit situaţiilor financiare conform standardelor româneşti de con­tabilitate (RAS) şi publicate pe Bursă. Acesta este cel mai mare profit trimestrial raportat de companie de la preluarea ei de către kazahi, în 2007, de la Dinu Pa­triciu.