Isărescu: Valuta şi băncile chineze sunt binevenite în România. "Încrederea Chinei în euro este un sprijin solid"

Autor: Radu Racu 20.07.2011
Valuta chinezească - yuanul - şi băncile din China sunt binevenite în România, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu pentru agenţia de presă Xinhua.
"Am discutat încă de la începutul anilor '90 despre posibilitatea ca unele bănci din China să deschidă subsidiare în România. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor", a spus Isărescu.
Guvernatorul şi-a amintit cum autorităţile monetare din China au depozitat valută străină la BNR la începutul anil 90, într-o perioadă de criză pentru fluxul de valută străină. "A fost un gest de prietenie. Prietenul la nevoie se cunoaşte. Nu am uitat acest gest de prietenie", a declarat Isărescu.


Isărescu, un susţinător puternic al adoptării euro de către România, a declarat că vizita premierului chinez Wen Jibao în cadrul căreia şi-a manifestat încredreea în moneda europeană, a impulsionat moneda unică.


"China, ca unul dintre jucătorii comerciali majori şi una dintre marile puteri economice ale lumii a devenit şi o putere financiară, cu o acumulare crescândă a rezervelor valutare. Prin urmare, un mesaj de încredere în euro venit din partea unei asemenea forţe va sprijini în mod evident această monedă", a afirmat guvernatorul BNR.