Nuclearelectrica: Certitudinea consumului face sigure investiţiile în energie

Autor: Roxana Petrescu 21.07.2011

Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, spune că negocierile pentru atragerea investitorilor în proiectul reactoarelor 3 şi 4 continuă, o companie din China, dar şi firme din "ţări cu economii puternice" fiind interesate de cel mai ambiţios proiect energetic al României din ultimii 20 de ani.

Deşi problemele care au apărut anul acesta la centrala nucleară Fukushima pe fondul calamităţilor naturale din Japonia au determinat Germania să renunţe complet la energie nucleară până în 2022, reprezentanţii Nuclearelectrica spun că atragerea investitorilor nu a devenit un proces mai dur în acest context de revizuire a strategiilor nucleare la nivel european.
"La nivel european, înainte de evenimentele de la Fuku­shima se aflau în construcţie 4 centrale nucleare (în Finlanda, Franţa şi Slovenia) şi alte 13 ţări printre care şi România aveau prevăzute construirea de reactoare nucleare noi. După Fukushima, 13 state membre ale Uniunii Europene şi-au afir­mat continuarea politicii în domeniul nuclear şi angajamentul de a dezvolta în continuare acest domeniu. Este de subliniat faptul că în România, spre deosebire de Germania sau alte state care reconsideră energia nucleară, există o puternică susţinere atât din partea autorităţilor, cât şi a populaţiei", mai spun reprezentanţii Nuclearelectrica.
Deşi anul acesta proiectul de 4 miliarde de euro pentru construirea celor două reactoare noi la Cernavodă a primit o lovitură dură, patru din şase investitori interesaţi alegând să abandoneze această investiţie, reprezentanţii Nuclear­elec­trica spun că au purtat negocieri cu chinezii de la China Guan­gdong Nuclear Power Company, dar şi cu "companii din ţări cu economii puternice", în contextul în care producţia de ener­gie este una dintre cele mai sigure investiţii ale mo­mentului.
"La ora actuală, investiţiile în domeniul energiei sunt dintre cele mai sigure având în vedere siguranţa consumului. Există companii din ţări cu economii puternice care şi-au manifestat interesul pentru construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, un proiect important atât pentru România, cât şi pentru regiune, care poate permite pătrunderea pe piaţa europeană a unor companii din afara Europei, cât şi diversificarea portofoliului", au mai spus reprezentanţii Nuclearelectrica, fără a face nominalizări.
Nuclearelectrica a produs în primele şase luni ale anului, prin cele două reactoare funcţionale de la Cernavodă, o cantitate aproape similară de energie faţă de primul semestru al anului trecut, în contextul în care în ambele perioade una dintre cele două unităţi a fost oprită pentru revizii.